Izgradnja nove bolnice u Doboju kreće na proljeće

Danijela Stokanić
Izgradnja nove bolnice u Doboju kreće na proljeće

Doboj - Na mjestu nekadašnje kasarne u prigradskom naselju Usora na proljeće bi trebalo da počne izgradnja novog objekta dobojske bolnice kojoj gravitira 270.000 stanovnika iz osam opština ove regije.

Jedan od najznačajnijih projekata u RS biće povjeren kineskoj državnoj kompaniji "Sinefarm" koja će bolnicu podići po sistemu ključ u ruke.

Prema idejnom rješenju objekat nove bolnice sa pet spratova prostiraće se na 20.000 kvadratnih metara i u njemu će biti smještene sve bolničke službe, uz dodatnu palijativnu njegu. Pored bolnice biće sagrađen i heliodrom.

Sporazum o izgradnji nove bolnice sa predstavnicima kineske državne kompanije u Pekingu početkom novembra prošle godine potpisali su predsjednik RS Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Savjetnica predsjednika RS Bojana Vasiljević-Poljašević kazala je juče da su u toku pripreme za sastanak sa kineskim investitorima.

- Predstavnici kineske kompanije već su dolazili dva puta, a za desetak dana stižu njihovi inženjeri, kada ulazimo u finalne pregovore. Početak izgradnje nove dobojske bolnice može se očekivati na proljeće iduće godine - rekla je Vasiljević-Poljašević dodavši da će novi objekat biti na drugoj strani grada u odnosu na odstojeću bolnicu.

Čekajući detalje sporazuma sa investitorima, u Bolnici "Sveti aodstol Luka" kažu da su spremni za početak radova. Osim obezbijeđenog zemljišta, ističu da su uradili studiju izvodljivosti i idejni projekat.

Vršilac dužnosti direktora bolnice Milorad Živković rekao je da je odstojeća zgrada ove zdravstvene ustanove izgrađena u vidu paviljona, što otežava pružanje usluga pacijentima, jer se službe nalaze u različitim objektima.

-  Zbog toga je pod hitno potrebna nova zgrada, u kojoj će sve službe biti pod jednim krovom. Nadamo se da će izgradnja bolnice početi u najskorijem roku, radi potreba pacijenata i smanjenja troškova poslovanja - kazao je Živković.

Novom objektu i boljoj zdravstvenoj zaštiti nadaju se i stanovnici dobojske regije. Dobojlija Radenko Petrović nije krio sreću što je na red za novu bolnicu došao i Doboj, jer će sigurno imati mnogo bolju i savremeniju medicinsku uslugu.

- Novu bolnicu nam obećavaju godinama i nikad ništa. Nadam se da ovaj put nije tako, jer da odem kod ljekara treba mi najmanje jedan dan - rekao je Petrović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić rekao je ranije da će "Sinefarm" osim izgradnje i opremanja nove bolnice i edukovati zdravstvene radnike u Srpskoj.

Izgradnja odstojeće bolnice u Doboju počela je davne 1952, a posljednji paviljon završen je 1982. godine.

Poslovanje

Milorad Živković kaže da nakon nedavne deblokade računa zbog 380.000 KM duga za vodu lakše organizuju rad i snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima.

- Obaveze prema zaposlenima i dobavljačima izmirujemo iz raspoloživih sredstava - kazao je Živković.

Stari objekat

Od velike koristi stanovnicima Doboja biće i odstojeći objekat bolnice. S obzirom na to da je u njega posljednjih godina dosta uloženo, posebno poslije katastrofalnih poplava iz 2014. godine, zgrada bi nakon što bude izgrađena nova mogla da posluži i kao đački i studentski dom ili penzionerski i gerijatrijski centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana