Izetbegović: Nepotreban referendum o NATO, posebno nedopustvi entitetski

Izetbegović: Nepotreban referendum o NATO, posebno nedopustvi entitetski 07.09.2017 02:01 | Srna

Sarajevo - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da referendum o NATO u BiH nije potreban, te da su posebno nedopustivi bilo kakvi entitetski referendumi.

"Pristup NATO-u je prvorazredno državno pitanje, a nikako entitetsko", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva SDA.


On je naglasio da Predsjedništvo SDA traži od svih organa BiH da intenziviraju aktivnosti da bi BiH što prije postala članica NATO-a, "jer je to garancija za mir u zemlji i regionu".

"BiH je aplicirala za članstvo u NATO uz saglasnost svih u BiH, usvojene su potrebne odluke i legislative", rekao je Izetbegović i dodao da su "vodeću ulogu u tome u ime Republike Srpske imali Milorad Dodik i njegovi kadrovi".

Prema Izetbegovićevim riječima, Predsjedništvo SDA osudilo je i odbacilo islamofobične napade koji su u posljednje vrijeme dobili na intenzitetu i koji dolaze od članica EU - Hrvatske, Austrije i Češke.

"Cilj je da se Bošnjaci predstave kao nepoželjan i opasan element u Evropi", rekao je Izetbegović i pozvao zvaničnike navedenih zemalja da Bošnjake u BiH ne proglašavaju za metu te da spriječe bujanje neonacizma u svojim zemljama.

Lider SDA ocijenio je da napadi na Bošnjake i prvog predsjednika SDA Aliju Izetbegovića koji dolaze iz Hrvatske, imaju jasan politički cilj da se procesu izmjena Izbornog zakona BiH izdejstvuju rješenja koja BiH vode u dalje etničke i teritorijalne podjele.

Izetbegović je uputio poziv Hrvatskoj da se prema BiH ne odnosi na ovakav način jer to može ugroziti dobrosusjedske odnose dvije zemlje.

On je negirao navode o promjeni etničkog sastava BiH masovnim naseljavanjem Arapa, ističući da nijedan Arapin u posljednjih 10 godina nije dobio državljanstvo BiH.

"Problem radikalizacije se rapidno smanjuje, paradžemati praktično nestaju, pasiviziraju se, godinu i po niko nije otišao iz BiH na strana ratišta", rekao je Izetbegović, pozivajući se na podatke nadležnih institucija BiH.

Prema njegovim riječima, etnička slika se ne mijenja time što dolaze turisti iz arapskih zemalja ili što naprave neki hotel.

Lider SDA je pozvao Evropsku komisiju da obustavi odobravanje kredita Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta a Hrvatsku da ne vodi aktivnosti na izgradnji dok se ne riješe sva pitanja sa BiH.

"BiH nikada nije dala saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta, a izgradnja bez saglasnosti BiH predstavlja kršenje međunarodnih konvencija", dodao je Izetbegović.

On je rekao da su protiv poslanika ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudina Mehmedovića ukinute sve ranije stranačke sankcije i da on ostaje član Kluba poslanika SDA.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica