Izetbegović: Nadam se posjeti Nikolića ove jeseni

Tanjug
Izetbegović: Nadam se posjeti Nikolića ove jeseni

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se nada da će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ove jeseni posjetiti BiH.

On dodaje da bi voleo da to bude u njegovom mandatu predsjedavajućeg radi, kako kaže, bošnjačkih i srpskih odnosa.

"Ali, evo, vidjećemo kada će on naći vremena za to. Pozvao sam ga nedavno i on je trebalo da dođe proljetos, neki termini su bili dogovoreni, a onda je došlo do vanrednih izbora u Srbiji i on nije napuštao zemlju. Sva je vlast bila na njemu i on nije izlazio iz zemlje, jer je bila raspuštena vlada, tako da će se vjerovatno to desiti na jesen", rekao je Izetbegović.

Bošnjački član u Predsjedništvu BiH kaže da, osim ispunjavanja uslova za članstvo u EU i NATO, regionalnu saradnju stavlja na vrh prioriteta s obzirom na to da se sa riješavanjem ključnih pitanja sa susedima, posebno Hrvatskom i Srbijom "zaista kasni".

"S obzirom na retoriku, česte sastanke, izraženu želju da se problemi rješavaju, efekti su dosta tanki kada su u pitanju imovina, granice, korišćenje resursa na štetu BiH. Ne uspijevamo tu stvar da riješimo. Jer, da bi ste uspjeli trebalo bi imati dvije strane koje bi sele i s dobrom namjerom žele da razgovaraju", naveo je Izetbegović u opširnom intervjuu za Anadoliju.

Tu bi, smatra, više trebalo raditi na tehničkom nivou.

"Političari otvaraju prostor, a zatim u taj prostor treba da uđu timovi koji pregovaraju. To su vrlo dugi i ekspertski razgovori recimo o granici na Drini i slično", kaže Izetbegović koji se nada da će to, ipak, biti ubrzano.

Podsjeća da je upravo o tome nedavno razgovarao i sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Izetbegović kaže da joj je rekao da je konačno vrijeme da neke iskorake napravimo, a isto je, tvrdi, rekao i predsjedniku Nikoliću kada su se nedavno vidjeli u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana