Изетбеговић: Надам се посјети Николића ове јесени

Танјуг
Изетбеговић: Надам се посјети Николића ове јесени

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић се нада да ће предсједник Србије Томислав Николић ове јесени посјетити БиХ.

Он додаје да би волео да то буде у његовом мандату предсједавајућег ради, како каже, бошњачких и српских односа.

"Али, ево, видјећемо када ће он наћи времена за то. Позвао сам га недавно и он је требало да дође прољетос, неки термини су били договорени, а онда је дошло до ванредних избора у Србији и он није напуштао земљу. Сва је власт била на њему и он није излазио из земље, јер је била распуштена влада, тако да ће се вјероватно то десити на јесен", рекао је Изетбеговић.

Бошњачки члан у Предсједништву БиХ каже да, осим испуњавања услова за чланство у ЕУ и НАТО, регионалну сарадњу ставља на врх приоритета с обзиром на то да се са ријешавањем кључних питања са суседима, посебно Хрватском и Србијом "заиста касни".

"С обзиром на реторику, честе састанке, изражену жељу да се проблеми рјешавају, ефекти су доста танки када су у питању имовина, границе, коришћење ресурса на штету БиХ. Не успијевамо ту ствар да ријешимо. Јер, да би сте успјели требало би имати двије стране које би селе и с добром намјером желе да разговарају", навео је Изетбеговић у опширном интервјуу за Анадолију.

Ту би, сматра, више требало радити на техничком нивоу.

"Политичари отварају простор, а затим у тај простор треба да уђу тимови који преговарају. То су врло дуги и експертски разговори рецимо о граници на Дрини и слично", каже Изетбеговић који се нада да ће то, ипак, бити убрзано.

Подсјећа да је управо о томе недавно разговарао и са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић.

Изетбеговић каже да јој је рекао да је коначно вријеме да неке искораке направимо, а исто је, тврди, рекао и предсједнику Николићу када су се недавно видјели у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана