Иванић: Мање БиХ након ослобађајуће пресуде Орићу

Срна
Иванић: Мање БиХ након ослобађајуће пресуде Орићу

Сарајево - Послије данашње пресуде Суда БиХ да командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић буде ослобођен кривице за злочине над Србима, дефинитивно је мање БиХ, оцијенио је за Срну члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

"Правосудне институције су овим потезом показале да постоје за њих прихватљиве и неприхватљиве ствари, а очито је неприхватљиво казнити некога за злочине над Србима", рекао је Иванић.


Он је навео да је невјероватно да су многи од српских команданата били кажњавани по командној одговорности, а да за хиљаде убијених цивила на простору Сребренице није одговарао човјек који је тим јединицама командовао.

"То једноставно значи да је Суд БиХ прихватио изјаву коју је својевремено дао поглавар Исламске заједнице БиХ да је исто кажњавати Бошњаке за злочине над Србима и затвореника из Аушвица јер се борио против злотвора", констатовао је Иванић.

Он каже да је то страшно, али да је та логика очито доминантна у правосудним институцијама БиХ.

"Зато у овој земљи још дуго неће бити истинског помирења. Потпуно је нереално очекивање да Срби прихвате да за злочине над њиховим народом нико није одговоран. То је питање властитог самопоштовања", нагласио је Иванић.

Суд БиХ данас је изрекао првостепену пресуду команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, према којој су они ослобођени по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана