Институције перу руке од оптуженог вјештака

Жељка Домазет
Институције перу руке од оптуженог вјештака

Сарајево - Најмање што је могло да буде учињено јесте да вјештак против којег је подигнута и потврђена оптужница за ратне злочине буде суспендован са свих вјештачења и да се не појављује у другим процесима, рекао је јуче адвокат Милан Романић.

С друге стране у институцијама које имају надлежност за овај случај или нису жељеле да га коментаришу или очигледно бјеже од покретања одговорности.

Суд БиХ нашао се у центру скандала јер је судско вијеће прихватило да се као вјештак на суђењу за ратне злочине над Србима у Брчком појави Нехру Ганић против којег је подигнута и управо у овом суду потврђена оптужница за злочине почињене у Чемерну код Илијаша. Ганић, вјештак војне струке, испитан је у сриједу на суђењу Менсуру Ђакићу и Бегдаду Кајтазију, који су оптужени за ратне злочине над Србима почињене у септембру 1992. године у Буквику код Брчког. Судском вијећу није сметала чињеница да је против Ганића подигнута оптужница за ратне злочине па је одбио приговор тужиоца Мирослава Јањића, који је указао на драстично кршење Закона о кривичном поступку.

Романић је сагласан да је овај случај више него проблематичан и да је вјештак компромитован оптужницом за ратни злочин.

- У најмању руку није згодно да се у суду као вјештак уводи особа против које је потврђена оптужница. Такво вјештачење се доводи у сумњу, поготово у овом случају када вјештачи у предмету ратних злочина и поред чињенице да је и против њега подигнута оптужница за ратне злочине. Ако против некога буде подигнута и потврђена оптужница за ратне злочине он је, упркос пресумпцији невиности, напола осуђен. Најмање што се могло учинити јесте да такав вјештак буде суспендован са свих вјештачења. Али, код нас је све могуће и све се ради обрнуто. Стога и није чудно да је повјерење у рад правосуђа такво какво јесте - рекао је Романић.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија није желио да коментарише овај случај, истичући да је процес у току и да никада не жели да говори о отвореним поступцима. Из Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а су истакли да у процесне ингеренције судија спада одређивање вјештака и доношење одлуке о захтјеву за његово изузеће, те да су процесне одлуке подложне провјерама другостепеног суда на основу изјављених правних лијекова.

- С обзиром на то да наведене одлуке спадају у прерогативе суда, Канцеларија дисциплинског тужиоца не може коментарисати да ли је повјеравање вјештачења поједином вјештаку уобичајено или не. Такође, желимо подсјетити да свака особа која сматра да је судија или тужилац повриједио дужност, може поднијети притужбу Канцеларији дисциплинског тужиоца - рекли су у Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а.

Предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец изјавио је за “Глас Српске” да не жели да се мијеша у поједине предмете и додао да у правосуђу постоје правни лијекови за којима може посегнути свако ко сматра да за то има основа.

- Поступајући тужилац, односно тужилаштво имају инструменте за рушење кредибилитета вјештака за кога сматра да није свједочио непристрасно. Постоје правни лијекови за то. Жалбом и кроз другостепени поступак тужилац може да побије кредибилитет таквог свједока - рекао је Дебевец.

На нонсенс у судници реаговао је једино тужилац Јањић, који је одбио да испитује вјештака оптуженог за ратни злочин.

- Испитивање вјештака против кога је потврђена оптужница за ратне злочине представља кршење свих принципа Закона о кривичном поступку БиХ и омаловажавање жртава српске националности, као и свих жртава у БиХ. У томе не желим да учествујем - рекао је Јањић, који је одбио позив предсједавајуће судског вијећа Џемиле Беговић да унакрсно испитује Ганића и предложио да буде саслушан нови вјештак војне струке.

Вјештак Ганић је изнио тврдње у корист оптужених, као што је чинио и раније на суђењу својим саборцима оптуженим у предметима “Виктор Бубањ”, “Трусина” и другима.

Ганићева биографија

Нехру Ганић је генерал Армије РБиХ, а оптужен је за ратни злочин над 32 српска цивила и заробљеника у Чемерну код Илијаша са још 11 официра и војника.

Ганић је био ратни командант Територијалне одбране у Брези, која је, како је наведено у оптужници, 10. јуна 1992. године учествовала у удруженом злочиначком подухвату и нападу на село Чемерно, у којем је ликвидирано све српско цивилно становништво, а сви објекти порушени или попаљени.

Одговорно поступање судија

Мартин Франчешевић је за разлику од Нехруа Ганића одлуком судског вијећа у предмету против Сакиба Халиловића и Елфете Весели изузет од вјештачења. То је учињено оног момента када су судије сазнале да се против њега води истрага, иако је био само осумњичен, а не и оптужен као Ганић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана