Инцко: Постизање договора о изборној реформи је апсолутни приоритет

Агенције
Инцко: Постизање договора о изборној реформи је апсолутни приоритет

Сарајево - Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко сматра да се очигледна предизборна реторика, нажалост, развила у сталну реторику подјела и што још више забрињава, у политику подјела.

Међутим, како је казао у разговору за Фену, грађани БиХ ће сљедеће године имати прилику да гласају и подрже конструктивне лидере, односно оне који су спремни да раде на напретку и просперитету.

"Грађани су још давно изабрали добре комшилуке у својим приватним животима", рекао је Инцко, изразивши наду да ће бх. политичари показати одговорност и уздржати се од негативне реторике која може пореметити ситуацију на терену.

Ситуација међу обичним људима није само одраз политичких препирања којима свједочимо, сматра он и наглашава да се мора имати на уму значај мира и стабилности, чега су грађани БиХ свјесни. 

"Надам се да ће грађани подржати политичаре и странке које ће се политички опредијелити за исту ствар. Не постоји никаква конструктивна алтернатива том приступу", подвукао је високи представник.  

Са становишта његовог мандата, апсолутни приоритет за политичке лидере у БиХ је постизање договора о изборној реформи који би омогућио несметано провођење избора наредне године те успјешну имплементацију изборних резултата. 

"Наставак пута ка еуроатланским интеграцијама такођер је важан. Треба га убрзати и реализовати", додао је Инцко.  

По његовом мишљењу, оно што је БиХ потребно су одважне социјалне и економске реформе, са јачањем владавине права као приоритетом од највеће важности. Осим тога, истиче, морају се ријешити свакодневна питања с којима су грађани суочени, почевши од квалитете услуга јавне управе па до функционалног и ефикасног система здравствене заштите. 

"Грађани БиХ заслужују лидере који раде на стварном напретку. Често се такви конструктивни и искрени лидери појаве на локалном нивоу, па чак, у нешто мањем обиму, и на вишим нивоима. Такве људе треба подржати и тада ће доћи до убрзања напретка и развоја земље", казао је.

Високи представник се осврнуо на рад бх. институција у овој години, оцијенивши да је постигнут одређени напредак, али да се, без сумње, могло урадити више.

"Сигуран сам да су грађани БиХ очекивали више конкретних резултата који би се одразили на њихов свакодневни живот", рекао је Инцко.

Напоменуо је да су направљени извјесни позитивни кораци у проведби Реформске агенде те да је настављено са давањем одговора на питања из Упитника Европске комисије, што је, како је рекао, за похвалу.

Међутим, указао је на потребу јачања осјећаја хитности, јер реформски процес мора бити много бржи. 

Владавину права и борбу против корупције издвојио је као питања која су и даље високо на листи приоритета те стога захтијевају више пажње.

"Професионалан и ефикасан систем владавине права је од кључне важности за стабилност и просперитет БиХ, али и нешто што ће помоћи у увјеравању људи да остану овдје. За то није битна само економија, него и владавина права и добра управа"  закључио је Инцко у разговору за Фену. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана