Igor Radojičić i Srđan Amidžić o formiranju vlasti u Banjaluci: Najvažnije funkcije podijeljene

Vedrana Kulaga
Igor Radojičić i Srđan Amidžić o formiranju vlasti u Banjaluci: Najvažnije funkcije podijeljene

Banjaluka - SNSD sa koalicionim partnerima ulazi u treći krug razgovora o raspodjeli pozicija u gradskom parlamentu u skladu sa rezultatom na lokalnim izborima, a sve bi trebalo da bude definisano do početka idućeg mjeseca kada se očekuje i zvanično preuzimanje mandata.

Šef Gradskog odbora SNSD-a i novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naglasio je juče da su ostvarili izborne ciljeve - pobjedu u trci za gradonačelnika i očekivani broj mandata. Naglasio je da je to veliki uspjeh, ali i velika obaveza. SNSD će, kaže, imati 11 odbornika u novom sazivu gradske skupštine u kojoj će većinu činiti sa DNS-om, SP-om, Ujedinjenom Srpskom i odbornikom iz reda nacionalnih manjina.

- Sa koalicionim partnerima već je usaglašeno da će predsjednika Skupštine grada kandidovati DNS, dok će zamjenika gradonačelnika dati SNSD. Vjerovatno ćemo imati dva potpredsjednika, a to bi trebalo da bude jedan odbornik iz SP-a i jedan iz reda nacionalnih manjina, odnosno Saša Čudić - rekao je Radojičić ne želeći da govori o drugim personalnim rješenjima.

Dodao je da su imali komunikaciju sa opozicijom i da očekuje razgovore sa SDS-om. Sa NDP-om je već ostvaren kontakt, dok je PDP odbio razgovore.

- Očekujem, s obzirom na to da razgovori idu dobro, da ćemo do 1. novembra imati usaglašene anekse i u proces preuzimanja gradske vlasti ući sa potpunim dogovorom sa koalicionim partnerima. Otvoreni smo i za razgovore sa drugima - rekao je Radojičić.

On je istakao da su u toku i razgovori o reorganizaciji Gradske uprave i javnog sektora. Najveće promjene mogao bi, kako je rekao, pretrpjeti sektor prostornog uređenja, ali i stambeno-komunalnih poslova koji će biti podijeljen na dva odjeljenja.

- Broj zaposlenih, srednjoročno gledano, mora biti racionalizovan - rekao je Radojičić.

Potpredsjednik Gradskog odbora SNSD-a Srđan Amidžić naveo je da je kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke na izborima osvojio rekordnih 56.173 glasa. On je ocijenio da partneri treba da budu okvir za dobru saradnju te istakao da SNSD ostaje otvoren za sve dobre prijedloge i saradnju sa svima.

Javna preduzeća

Igor Radojičić je rekao da traju razgovori i u vezi sa situacijom u javnim preduzećima u Banjaluci, naglasivši da sve procedure moraju biti sprovedene po zakonu.

Govoreći o imenovanju direktora banjalučke "Toplane", kazao je da aktuelnom ovih dana ističe mandat i da smatra da je veoma teško sarađivati sa sadašnjim upravnim odborom i direktorom. Nadzorni odbor "Toplane" nedavno je stavio van snage odluku o produženju mandata direktoru Mići Milovanoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana