Hrvatska pali vatru revizijom istorije

Vedrana Kulaga
Hrvatska pali vatru revizijom istorije

Banjaluka, Zagreb, Beograd - Odluke hrvatskog pravosuđa kojima su krivice oslobođeni zagrebački nadbiskup iz vremena NDH Alojzije Stepinac i osječki komandant iz posljednjeg rata Branimir Glavaš, te necivilizovan doček antifašista u Srbu pale region i iznova ponižavaju žrtve.

Na buđenje zlih duhova prošlosti i revitalizovanje ustašstva u Hrvatskoj u petak su upozorili najviši zvaničnici RS i Srbije, ističući da događaji iz susjedne države iznova vrijeđaju srpske žrtve iz posljednja dva rata i gaze već ugroženu srpsku manjinu.

Predsjednik RS Milorad Dodik kaže da se poništavanje presude Glavašu ne može posmatrati odvojeno od odluke suda donesene nekoliko dana ranije u slučaju Stepinca.

- Atmosfera kvazirehabilitacije zločinaca nad Srbima je stvorena u Hrvatskoj i to je neprihvatljivo. Glavaš je dokazani zločinac, koji je počinio zločine nad Srbima. Ako postoji čast pravosuđa, onda to može da ide na čast tog kvazipravosuđa koje oslobađa zločince - rekao je Dodik.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da je presuda Glavašu neshvatljiva, a položaj Srba u Hrvatskoj sve teži i komplikovaniji.

- Situacija za naš narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine je sve teža i komplikovanija, ali naš je posao da odluke donosimo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnje, koju na drugom mestu osećamo. Moramo da reagujemo odgovorno, ozbiljno i mirno. Pokušaćemo da dijalogom rešavamo probleme i stvari koje, moram da priznam, više ne mogu da razumem. Štitićemo nacionalni ponos i dostojanstvo i do poslednjeg trenutka čuvati stabilnost u regionu - rekao je Vučić i dodao da je mnogo srpske krvi proliveno u Drugom svjetskom ratu i u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka da bi te činjenice nipodaštavali i unižavali srpske žrtve i da bi bilo kome dozvolili da to čini.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da su presude u Hrvatskoj sramota za Evropu, jer vode ka rehabilitaciji fašističke i ustaške NDH.

- Za Nemce je Hitler simbol zla, jedino u Hrvatskoj fašističku tvorevinu NDH i njenog duhovnika Stepinca proglašavaju za heroje, mučenike i svece - rekao je Dačić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin je kazao da u Hrvatskoj ne može da prođe nijedan dan, a da se ne desi nešto ružno Srbima.

- Ne može da prođe nijedan jedini dan, a da ne dobijete vest koja će poniziti srpske žrtve i koja će još jednom dokazati da je politika ustaštva ponovo u zamahu - izjavio je Vulin.

Predsjednik Naprednog kluba iz Beograda Čedomir Antić kaže da je očigledno da hrvatsko društvo ima ozbiljne unutrašnje probleme, koji, s obzirom na činjenicu da Srbi čine manje od četiri odsto stanovništva, nemaju nikakve veze sa Srbijom.

- Neprekidni napadi na Srbe, pokušaji revizije istorije i gotovo opsednutost Srbijom govori o dubokoj podeli u hrvatskom društvu. Ulazak u EU i NATO ne samo da nije pomogao u prevazilaženju tog problema, već je samo doveo do njegove eskalacije - rekao je Antić, čija organizacija godinama prati položaj Srba i poštovanje njihovih prava u regionu.

Protestne note

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je novu protestnu notu Srbiji, u kojoj odbacuje pokušaj miješanja u unutrašnje stvari Hrvatske i srpske vlasti poziva da ne koristi rječnik agresivne velikosrpske politike iz devedesetih godina.

Nota je upućena nakon što je ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić odbila da primi diplomatsku notu zbog njenog uvredljivog sadržaja.

Srbija je prva uputila protestnu notu Hrvatskoj u kojoj su navedene izjave Alojzija Stepinca izrečene na Vaskrs 1941. godine u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gdje je propovijedao lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH.

****

22. jul

Županijski sud u Zagrebu poništio u cijelosti presudu zagrebačkom nadbiskupu iz vremena NDH Alojziju Stepincu.

On je 1946. godine osuđen zbog saradnje s italijanskim i njemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, prisilnog pokatoličenja Srba i za neprijateljsku propagandu poslije kraja rata, čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

27. jul

Srb je bio pod opsadom policije tokom obilježevanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka naroda Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.

Pristalice desničarske stranke AHSP napadale su i vrijeđale antifašiste i pjevale ustaške pjesme.

28. jul

Vrhovni sud Hrvatske prihvatio žalbu bivšeg ratnog komandanta u Osijeku Branimira Glavaša i drugih optuženih i u potpunosti ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina nad Srbima u slučajevima "Garaža" i "Selotejp".

Glavaš je ukinutom presudom bio proglašen krivim za ubistvo najmanje deset srpskih civila na obali Drave tokom 1991. i 1992. godine i za zatvaranje petoro i ubistvo dvojice srpskih civila u sjedištu Sekretarijata za narodnu odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana