Hitnost paravan za ugovore u četiri oka

V. K.
Hitnost paravan za ugovore u četiri oka

Sarajevo - Agencija za javne nabavke BiH prečešljala je ugovore zaključene prošle godine, a analiza je pokazala da ugovorni organi mahom ponavljaju iste greške i pravdaju ih istim izgovorima.

Pod posebnom lupom našli su se ugovori koji su zaključeni bez objave obavještenja o nabavci i koji važe za najnetransparentnije, a čija vrijednost premašuje nekoliko stotina miliona maraka. Agencija za javne nabavke je zahtijevala od ugovornih organa detaljno obavještenje za sprovođenje te vrste postupaka.

Prošle godine su zaključena takva 1.553 ugovora ukupne vrijednosti 258,52 miliona maraka. To čini 10,02 odsto svih prošlogodišnjih ugovora o nabavkama koje su sklopile institucije BiH.

- Razlozi zbog kojih se ugovorni organi odlučuju na taj potez su nepravovremeno pokrenuta procedura, žalbeni postupak, premosnica do sprovođenja novog postupka i hitnost koja ne ispunjava uslove koji su propisani zakonom - kazali su u Agenciji za javne nabavke BiH i time potvrdili slične zaključke do kojih su nedavno došli i revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana