EU driješi kesu za zapadni Balkan

Svjetlana Šurlan
EU driješi kesu za zapadni Balkan

Banjaluka - Evropska unija proširiće investicioni okvir za zapadni Balkan s namjerom da podstakne investicije, trgovinsku razmjenu i pruži podršku novoosnovanim preduzećima i stručnom obrazovanju.

Plan za kojim će posegnuti Evropska komisija nagoviješten je u strategiji za kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa zapadnim Balkanom, koja je nedavno usvojena u Evropskom parlamentu.

- Predviđeno je povećanje finansiranja u oblastima transporta, energetike, društvenog sektora, životne sredine i razvoja privatnog sektora, uključujući i digitalnu ekonomiju - navedeno je u strategiji, uz napomenu da Evropska komisija pored direktnog ulaganja u projekte nastoji i da značajno podstakne pružanje garancija da bi podstakli privatne investicije u zapadni Balkan.

Iako je trgovinska razmjena između EU i zapadnog Balkana 2016. godine premašila 43 milijarde evra, jedan od prioriteta biće stvaranje uslova za njen dalji rast.

- Kako bi taj cilj bio ostvaren, Evropska komisija će dodatno olakšati trgovinsku razmjenu između EU i zapadnog Balkana - naglašeno je strategiji.

Uz pomoć programa EU za konkurentnost preduzeća biće podsticane veze između poslovne zajednice u dijaspori i preduzetnika u EU i na zapadnom Balkanu.

- Kako bi podstakli preduzetništvo i inovacije, Evropska komisija će uvesti plan za podršku transfera tehnologije u novoosnovanim preduzećima u regionu i podržati uspostavljanje inteligentne specijalizacije i kružne privrede. Kroz novu ojačanu socijalnu dimenziju za zapadni Balkan, Evropska komisija će raditi na tome da podrži zapošljavanje i socijalnu politiku, podstičući angažovanje svih nivoa vlasti, socijalnih partnera i civilnog društva - istaknuto je u dokumentu.

Evropska komisija predlaže i održavanje godišnjeg sastanka ministara EU i zapadnog Balkana o pitanjima iz oblasti socijalne politike i zapošljavanja radi razmjene mišljenja.

- Trebalo bi predvidjeti veću finansijsku pomoć u socijalnom sektoru u vidu investiranja u obrazovanje i zdravstvo kako bi se doprinijelo socijalnom uključivanju, te pružiti veću podršku stručnom obrazovanju, obukama i vještinama, te obučavanju nastavnika i osoblja u predškolskom obrazovanju. Finansiranje u okviru programa "Erasmus plus" biće udvostručeno - istakli su u Evropskoj komisiji.

Ekonomista Goran Radivojac smatra da EU želi da učini prostor zapadnog Balkana kompatibilnim sistemu koji je stvorila i da zato i investira u oblasti koje smatra prioritetnim na tom putu.

- EU želi da zaokruži evropski kontinent i do nas je koliko ćemo mi biti agilni u tom procesu. BiH do sada nije dovoljno koristila fondove EU za finansiranje različitih projekata. Investiranje u različite oblasti može doprinijeti napretku, ali to je obostran proces. Polako, ali sigurno postajemo dio jedinstvenog ekonomskog prostora htjeli mi to ili ne - istakao je Radivojac.

Javne nabavke

U Evropskoj komisiji navode da će raditi na podršci profesionalizmu i nezavisnosti službenika i na jačanju nadzora kako bi bilo omogućeno praćenje cijelog ciklusa javnih nabavki.

- Da bi ovi napori bili efikasni, potrebna je čvrsta politička posvećenost rješavanju problema korupcije - navela je Evropska komisija.

Mjere EU za zapadni Balkan

- Veće finansiranje transporta, energetike, društvenog sektora, životne sredine, privatnog sektora, digitalne ekonomije

- Pružanje garancija za privatne investicije

- Olakšanje trgovinske razmjene

- Podsticanje konkurentnosti preduzeća

- Podrška transferu tehnologije i novim preduzećima

- Podrška uspostavljanju kružne privrede

- Jača socijalna dimenzija

- Investiranje u obrazovanje i zdravstvo

- Veća podrška stručnom obrazovanju

- Finansiranje programa "Erasmus plus" biće udvostručeno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana