ЕУ дријеши кесу за западни Балкан

Свјетлана Шурлан
ЕУ дријеши кесу за западни Балкан

Бањалука - Европска унија прошириће инвестициони оквир за западни Балкан с намјером да подстакне инвестиције, трговинску размјену и пружи подршку новооснованим предузећима и стручном образовању.

План за којим ће посегнути Европска комисија наговијештен је у стратегији за кредибилну перспективу проширења и појачан ангажман ЕУ са западним Балканом, која је недавно усвојена у Европском парламенту.

- Предвиђено је повећање финансирања у областима транспорта, енергетике, друштвеног сектора, животне средине и развоја приватног сектора, укључујући и дигиталну економију - наведено је у стратегији, уз напомену да Европска комисија поред директног улагања у пројекте настоји и да значајно подстакне пружање гаранција да би подстакли приватне инвестиције у западни Балкан.

Иако је трговинска размјена између ЕУ и западног Балкана 2016. године премашила 43 милијарде евра, један од приоритета биће стварање услова за њен даљи раст.

- Како би тај циљ био остварен, Европска комисија ће додатно олакшати трговинску размјену између ЕУ и западног Балкана - наглашено је стратегији.

Уз помоћ програма ЕУ за конкурентност предузећа биће подстицане везе између пословне заједнице у дијаспори и предузетника у ЕУ и на западном Балкану.

- Како би подстакли предузетништво и иновације, Европска комисија ће увести план за подршку трансфера технологије у новооснованим предузећима у региону и подржати успостављање интелигентне специјализације и кружне привреде. Кроз нову ојачану социјалну димензију за западни Балкан, Европска комисија ће радити на томе да подржи запошљавање и социјалну политику, подстичући ангажовање свих нивоа власти, социјалних партнера и цивилног друштва - истакнуто је у документу.

Европска комисија предлаже и одржавање годишњег састанка министара ЕУ и западног Балкана о питањима из области социјалне политике и запошљавања ради размјене мишљења.

- Требало би предвидјети већу финансијску помоћ у социјалном сектору у виду инвестирања у образовање и здравство како би се допринијело социјалном укључивању, те пружити већу подршку стручном образовању, обукама и вјештинама, те обучавању наставника и особља у предшколском образовању. Финансирање у оквиру програма "Ерасмус плус" биће удвостручено - истакли су у Европској комисији.

Економиста Горан Радивојац сматра да ЕУ жели да учини простор западног Балкана компатибилним систему који је створила и да зато и инвестира у области које сматра приоритетним на том путу.

- ЕУ жели да заокружи европски континент и до нас је колико ћемо ми бити агилни у том процесу. БиХ до сада није довољно користила фондове ЕУ за финансирање различитих пројеката. Инвестирање у различите области може допринијети напретку, али то је обостран процес. Полако, али сигурно постајемо дио јединственог економског простора хтјели ми то или не - истакао је Радивојац.

Јавне набавке

У Европској комисији наводе да ће радити на подршци професионализму и независности службеника и на јачању надзора како би било омогућено праћење цијелог циклуса јавних набавки.

- Да би ови напори били ефикасни, потребна је чврста политичка посвећеност рјешавању проблема корупције - навела је Европска комисија.

Мјере ЕУ за западни Балкан

- Веће финансирање транспорта, енергетике, друштвеног сектора, животне средине, приватног сектора, дигиталне економије

- Пружање гаранција за приватне инвестиције

- Олакшање трговинске размјене

- Подстицање конкурентности предузећа

- Подршка трансферу технологије и новим предузећима

- Подршка успостављању кружне привреде

- Јача социјална димензија

- Инвестирање у образовање и здравство

- Већа подршка стручном образовању

- Финансирање програма "Ерасмус плус" биће удвостручено

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана