Џаферовић: Што прије одговорити на додатна питања Европске комисије

Срна
Џаферовић: Што прије одговорити на додатна питања Европске комисије

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је данас да БиХ треба што прије да одговори на додатна питања из Упитника Европске комисије.

На конференицији за новинаре у Сарајеву након састанка са извјестиоцем Европског парламента за БиХ Кристијаном Дан Предом, Џаферовић је изразио очекивање да ће Савјет министара наредних дана комплетирати одговоре и доставити их Европској комисији.

Он је објаснио да постоје одређени проблеми у вези са одговарањем на питања из поглавља 26 које се односи на образовање, а тичу се различитих нивоа надлежности.

Осим одговора на додатна питања из Упитника Европске комисије, према Џаферовићевим ријечима, на састанку је било ријечи и о функционисању заједничког парламентарног одбора БиХ и Европске комисије.

Подсјећајући да посланици из Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ имају своје мишљење у вези са одлучивањем у том парламентарном одбору, бошњачки члан Предсједништва изнио је став да БиХ треба да прихвати правила Европског парламента.

Он је најавио да ће након што буду формиране комисије у Парламентарној скупштини БиХ иницирати састанак са представницима парламента у вези са овим проблемом.

Џаферовић је истакао да је циљ да БиХ ове године, прије избора за Европски парламент, добије кандидатски статус за чланство у ЕУ.

Одговарајући на питање новинара о присуству амбасадора Хрватске у БиХ Ивана дел Векија јуче у Бањалуци на манифестацијама поводом Дана Републике Српске, Џаферовић је рекао да је оно за сваку осуду.

“Присуствовање том антиуставном чину је непоштивање суверенита БиХ”, рекао је Џаферовић и додао да се Дел Векио овим “искључио из свих будућих контаката са њим”.

Џаферовић је најавио да ће овим поводом покренути одређене процедуре у Предсједништву БиХ.

Коментаришући позив америчког државног секретара Мајкла Помпеа Предсједништву БиХ да прихвати Национални годишњи програм сарадње са НАТО-ом, Џаферовић каже да је ријеч “о пруженој руци подршке која је у интересу свих народа и грађана БиХ”.

Џаферовић је изразио наду да ће Предсједништво и Савјет министара на овај начин разговарати о овом питању.

Састанку у Предсједништву БиХ присуствовали су и хрватски члан Предсједништва Жељко Комшић и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана