Džaferović: Što prije odgovoriti na dodatna pitanja Evropske komisije

Srna
Džaferović: Što prije odgovoriti na dodatna pitanja Evropske komisije

Sarajevo - Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da BiH treba što prije da odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Na konfereniciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Kristijanom Dan Predom, Džaferović je izrazio očekivanje da će Savjet ministara narednih dana kompletirati odgovore i dostaviti ih Evropskoj komisiji.

On je objasnio da postoje određeni problemi u vezi sa odgovaranjem na pitanja iz poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje, a tiču se različitih nivoa nadležnosti.

Osim odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, prema Džaferovićevim riječima, na sastanku je bilo riječi i o funkcionisanju zajedničkog parlamentarnog odbora BiH i Evropske komisije.

Podsjećajući da poslanici iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH imaju svoje mišljenje u vezi sa odlučivanjem u tom parlamentarnom odboru, bošnjački član Predsjedništva iznio je stav da BiH treba da prihvati pravila Evropskog parlamenta.

On je najavio da će nakon što budu formirane komisije u Parlamentarnoj skupštini BiH inicirati sastanak sa predstavnicima parlamenta u vezi sa ovim problemom.

Džaferović je istakao da je cilj da BiH ove godine, prije izbora za Evropski parlament, dobije kandidatski status za članstvo u EU.

Odgovarajući na pitanje novinara o prisustvu ambasadora Hrvatske u BiH Ivana del Vekija juče u Banjaluci na manifestacijama povodom Dana Republike Srpske, Džaferović je rekao da je ono za svaku osudu.

“Prisustvovanje tom antiustavnom činu je nepoštivanje suverenita BiH”, rekao je Džaferović i dodao da se Del Vekio ovim “isključio iz svih budućih kontakata sa njim”.

Džaferović je najavio da će ovim povodom pokrenuti određene procedure u Predsjedništvu BiH.

Komentarišući poziv američkog državnog sekretara Majkla Pompea Predsjedništvu BiH da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje sa NATO-om, Džaferović kaže da je riječ “o pruženoj ruci podrške koja je u interesu svih naroda i građana BiH”.

Džaferović je izrazio nadu da će Predsjedništvo i Savjet ministara na ovaj način razgovarati o ovom pitanju.

Sastanku u Predsjedništvu BiH prisustvovali su i hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana