Душко Перовић, шеф Представништва РС у Руској Федерацији: РС отворена врата руског тржишта

Ведрана Кулага
Душко Перовић, шеф Представништва РС у Руској Федерацији: РС отворена врата руског тржишта

Републици Српској су отворена врата ка руском тржишту и наши привредници имају пред собом велике шансе које морају искористити како би се додатно ојачала сарадња РС и Русије.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" шеф Представништва РС у Руској Федерацији Душко Перовић који је прошле седмице присуствовао састанцима предсједника РС Милорада Додика и премијера Жељке Цвијановић са предсједником Русије Владимиром Путином и челницима руских компанија на којима је договорен наставак сарадње у више области.

- Српска је добила шансу и сада је лопта у нашим ногама. На нама је да се добро организујемо и искористимо пружену прилику - нагласио је Перовић.

* ГЛАС: Како оцјењујете вишедневну посјету делегације РС Руској Федерацији?

ПЕРОВИЋ: Ово је била изузетно добра посета. Ово је други пут у овој години да се председник РС Милорад Додик састаје са председником Руске Федерације Владимиром Путином и ти сусрети су имали велике ефекте. Путин је информисан о састанцима делегације РС са челницима "Гаспрома", "Зарубежњефта" и банака и свим споразумима који су потписани. Важно је и то да су демантоване злонамерне гласине и приче о затварању Рафинерије нафте у Броду. Све у свему ова посета је била изузетно корисна за РС. Када је реч о директној испоруци гаса за РС мислим да је то историјски уговор јер је Српска, односно њена компанија "Гас Рес" дошла на списак партнера "Гаспрома" који је међу пет највећих светских енергетских компанија. "Гаспром" није супермаркет у који се тек тако може ући и потписати споразум. Дуго смо преговарали и дошли до веома доброг уговора о испоруци гаса без посредника.

* ГЛАС: Осим споразума са "Гаспромом" у вези са испоруком гаса и "Зарубежњефтом" о испоруци мазута преговарано је и о извозу производа из Српске на руско тржиште? Које се могућности отварају за произвођаче из РС?

ПЕРОВИЋ: Српска је добила шансу и сада је лопта у нашим ногама. На нама је да се добро организујемо и искористимо пружену прилику. И недавно су биле одређене промоције производа фирми из Српске, које се баве "киселим програмом" и разговора о могућим испорукама. Имамо ту велику шансу, али морамо се добро организовати. Посебно се мора водити рачуна о квалитету, али и квантитету с обзиром на огромно руско тржиште.

* ГЛАС: Најављено је да ће привредна делегација РС посјетити Русији? Да ли има детаљнијих планова о томе?

ПЕРОВИЋ: Идућих дана треба да радимо на томе и да се брзо организујемо. Дали смо већ потпуну информацију Влади и Привредној комори РС да се фирме организују. Све је, како се може и закључити, на нама да се добро организујемо и да искористимо шансу која нам се нуди. Туристичке организације и компаније из Српске би требало да већ у октобру посете Москву и Представништво РС полако припрема подлогу за то. Морамо максимално искористи то тржиште и могућности које су пред нама.

* ГЛАС: Колико је важно да РС одржава добре политичке и економске односе са Русијом, али и да их ојачава?

ПЕРОВИЋ: То је веома важно јер је руска страна изузетно расположена за то и има одличан однос према нама. Отворена су нам сва врата, добродошли смо, са поверењем се односе према нама и важно је да не пропустимо те прилике. Имамо будућност на руском тржишту. Москва и Московска област су помало размажена тржишта, али за нашу робу што се тиче квалитета и дизајна имамо много региона који су веома заинтересовани за сарадњу. Морамо искористити и већ започету сарадњу са неким компанијама и областима. Велики системи запошљавају огроман број радника, а само "Гаспром" има милион и по запослених.

Омогућена комплетна логистика

* ГЛАС: У којој мјери Представништво РС у Москви може да буде логистички центар за произвођаче из РС?

ПЕРОВИЋ: Представништво РС ће организовати састанке и разговоре наше делегације на веома високом нивоу где ће моћи да се договарају аранжмани већ за идућу годину. Неки погрешно схватају да је наш посао да ми идемо и да продајемо. Можемо да им обезбедимо добре контакте, логистику, посаветујемо у вези са руским законима, пронађемо складишта, али они морају сами да продају робу јер ми нисмо трговци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана