Duško Perović, šef Predstavništva RS u Ruskoj Federaciji: RS otvorena vrata ruskog tržišta

Vedrana Kulaga
Duško Perović, šef Predstavništva RS u Ruskoj Federaciji: RS otvorena vrata ruskog tržišta

Republici Srpskoj su otvorena vrata ka ruskom tržištu i naši privrednici imaju pred sobom velike šanse koje moraju iskoristiti kako bi se dodatno ojačala saradnja RS i Rusije.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" šef Predstavništva RS u Ruskoj Federaciji Duško Perović koji je prošle sedmice prisustvovao sastancima predsjednika RS Milorada Dodika i premijera Željke Cvijanović sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i čelnicima ruskih kompanija na kojima je dogovoren nastavak saradnje u više oblasti.

- Srpska je dobila šansu i sada je lopta u našim nogama. Na nama je da se dobro organizujemo i iskoristimo pruženu priliku - naglasio je Perović.

* GLAS: Kako ocjenjujete višednevnu posjetu delegacije RS Ruskoj Federaciji?

PEROVIĆ: Ovo je bila izuzetno dobra poseta. Ovo je drugi put u ovoj godini da se predsednik RS Milorad Dodik sastaje sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i ti susreti su imali velike efekte. Putin je informisan o sastancima delegacije RS sa čelnicima "Gasproma", "Zarubežnjefta" i banaka i svim sporazumima koji su potpisani. Važno je i to da su demantovane zlonamerne glasine i priče o zatvaranju Rafinerije nafte u Brodu. Sve u svemu ova poseta je bila izuzetno korisna za RS. Kada je reč o direktnoj isporuci gasa za RS mislim da je to istorijski ugovor jer je Srpska, odnosno njena kompanija "Gas Res" došla na spisak partnera "Gasproma" koji je među pet najvećih svetskih energetskih kompanija. "Gasprom" nije supermarket u koji se tek tako može ući i potpisati sporazum. Dugo smo pregovarali i došli do veoma dobrog ugovora o isporuci gasa bez posrednika.

* GLAS: Osim sporazuma sa "Gaspromom" u vezi sa isporukom gasa i "Zarubežnjeftom" o isporuci mazuta pregovarano je i o izvozu proizvoda iz Srpske na rusko tržište? Koje se mogućnosti otvaraju za proizvođače iz RS?

PEROVIĆ: Srpska je dobila šansu i sada je lopta u našim nogama. Na nama je da se dobro organizujemo i iskoristimo pruženu priliku. I nedavno su bile određene promocije proizvoda firmi iz Srpske, koje se bave "kiselim programom" i razgovora o mogućim isporukama. Imamo tu veliku šansu, ali moramo se dobro organizovati. Posebno se mora voditi računa o kvalitetu, ali i kvantitetu s obzirom na ogromno rusko tržište.

* GLAS: Najavljeno je da će privredna delegacija RS posjetiti Rusiji? Da li ima detaljnijih planova o tome?

PEROVIĆ: Idućih dana treba da radimo na tome i da se brzo organizujemo. Dali smo već potpunu informaciju Vladi i Privrednoj komori RS da se firme organizuju. Sve je, kako se može i zaključiti, na nama da se dobro organizujemo i da iskoristimo šansu koja nam se nudi. Turističke organizacije i kompanije iz Srpske bi trebalo da već u oktobru posete Moskvu i Predstavništvo RS polako priprema podlogu za to. Moramo maksimalno iskoristi to tržište i mogućnosti koje su pred nama.

* GLAS: Koliko je važno da RS održava dobre političke i ekonomske odnose sa Rusijom, ali i da ih ojačava?

PEROVIĆ: To je veoma važno jer je ruska strana izuzetno raspoložena za to i ima odličan odnos prema nama. Otvorena su nam sva vrata, dobrodošli smo, sa poverenjem se odnose prema nama i važno je da ne propustimo te prilike. Imamo budućnost na ruskom tržištu. Moskva i Moskovska oblast su pomalo razmažena tržišta, ali za našu robu što se tiče kvaliteta i dizajna imamo mnogo regiona koji su veoma zainteresovani za saradnju. Moramo iskoristiti i već započetu saradnju sa nekim kompanijama i oblastima. Veliki sistemi zapošljavaju ogroman broj radnika, a samo "Gasprom" ima milion i po zaposlenih.

Omogućena kompletna logistika

* GLAS: U kojoj mjeri Predstavništvo RS u Moskvi može da bude logistički centar za proizvođače iz RS?

PEROVIĆ: Predstavništvo RS će organizovati sastanke i razgovore naše delegacije na veoma visokom nivou gde će moći da se dogovaraju aranžmani već za iduću godinu. Neki pogrešno shvataju da je naš posao da mi idemo i da prodajemo. Možemo da im obezbedimo dobre kontakte, logistiku, posavetujemo u vezi sa ruskim zakonima, pronađemo skladišta, ali oni moraju sami da prodaju robu jer mi nismo trgovci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana