Drago Puzigaća, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH: Povratak Srba u FBiH doživljava krah

Željka Domazet
Drago Puzigaća, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH: Povratak Srba u FBiH doživljava krah

Srbi u FBiH su prepušteni sami sebi, pa i povratnici koji bi tu živjeli, nemaju od čega. Ukratko, može se konstatovati da povratak u Federaciju doživljava krah.

Izjavio je to u intervjuu "Glasu Srpske" novoimenovani potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda Drago Puzigaća.

* GLAS: Vašim izborom konačno je popunjeno rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH. Kako komentarišete činjenicu da se u federalnim institucijama teško popunjavaju pozicije koje pripadaju Srbima?

PUZIGAĆA: To pitanje treba riješiti na drugačiji način. Srba nema dovoljno ni u kantonalnim skupštinama i to je očigledan pokazatelj da je Srba u Federaciji veoma malo.

* GLAS: Za Vaš izbor nije glasao kompletan Klub iz koga dolazite. Zašto?

PUZIGAĆA: To je najvećim dijelom zbog stava i problema koji nam stvara SDP. Najviše delegata otkako sam u Domu naroda ima SDP. U prošlom mandatu od 17 delegata, kada je Klub Srba bio popunjen, imali su deset svojih delegata, a sada od 13, imaju šest. Praktično, SDP diktira uslove i na taj način kreiraju politiku Kluba Srba.

* GLAS: Srbima u FBiH konce mrsi SDP?

PUZIGAĆA: To je više nego očigledno. Ako se sagledaju izborni mandati od 2002. do danas, najviše delegata u Klubu Srba bilo je iz SDP-a.

* GLAS: Da li sa Klubom Srba dovoljno komunicira potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda Milan Dunović koji je iz DF-a?

PUZIGAĆA: Prema mojim saznanjima, ne. Nema gotovo nikakve komunikacije. Predstavnici srpskog naroda postoje da bi se zadovoljila forma. Nije rijetko, i o tome je javnost brujala, da su se neki Bošnjaci uglavnom izjašnjavali kao Srbi pred izbore. Ovakav Dom naroda, što se pokazalo i izborom Dunovića za potpredsjednika, ne treba nikome. To je čisti promašaj. Domovi naroda su zamišljeni tako da predstavljaju konstitutivne narode, a to u FBiH nije slučaj.  Zbog toga i jeste izuzetno težak položaj Srba u Federaciji.

* GLAS: Kako Vi vidite položaj Srba u FBiH?

PUZIGAĆA: Veoma je težak. Problem povratnika, a i generalno Srba u FBiH, je što nemaju posla. Kao da su u putujućem cirkusu. Mislim da bi svi u BiH koji su za istinski povratak trebalo da ga i podrže i da to ne budu samo deklarativne priče.

* GLAS: Kako Srbima koji su ostali ili se vratili u FBiH pomažu institucije tog entiteta?

PUZIGAĆA: Pomažu u okviru svojih mogućnosti, kako kažu. No, to treba mnogo više i jače da čine. Bez investiranja u povratnička mjesta i bez otvaranja novih kapaciteta nema pomoći. Na području Drvara, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca nema gotovo nikakve proizvodnje. Poslovi koji se rade u vezi su sa drvnom industrijom ili rezanjem građe, pa i cijepanjem drva. To je vrlo malo poslova, a drugih nema. Ukratko, može se konstatovati da povratak doživljava krah.

* GLAS: Koliko, prema Vašem mišljenju, ima Srba u FBiH?

PUZIGAĆA: Prema mojim procjenama, nema ih više od 40.000. Srbi su prepušteni sami sebi, pa stoga i oni povratnici koji bi tu živjeli, nemaju od čega. Odlaze opet u Banjaluku, Beograd, Bijeljinu, Šamac... Bošnjaka u RS je više jer dobijaju veću pomoć. Kada bi Srbi u FBiH dobili makar 50 odsto toga, mi bismo bili zadovoljni.

Malo djece

* GLAS: Kakva je situacija kada je riječ o srpskom jeziku u Federaciji?

PUZIGAĆA: Što se tiče područja iz koga ja dolazim, tu u školama postoji srpski jezik i mi smo se izborili za to prije nekoliko godina. U ostalim opštinama i kantonima nije takvo stanje, no tu je, pored jezika, problem i veoma mali broj djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana