Dokazi o mučenjima u logoru Hrasnici godinama u ladici

Željka Domazet
Dokazi o mučenjima u logoru Hrasnici godinama u ladici

Sarajevo - Uprkos jasnim dokazima o zločinima Huseina Mujanovića i drugih koji su počinjeni nad Srbima u ratnom logoru Hrasnica, Tužilaštvo BiH već duže od decenije nije ništa preduzelo da taj slučaj privede kraju, rekao je inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Simo Tuševljak.

Mujanović, koji je bio upravnik ratnog logora u sarajevskom naselju Hrasnica tokom ratnih sukoba devedesetih godina, uhapšen je 30. jula na graničnom prelazu Uvac, između BiH i Srbije prema potjernici MUP-a Srbije. Određen mu je pritvor u trajanju od tri mjeseca.

Njemu se na teret stavljaju zločini protiv srpskih civila u naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija. Sumnjiči se za progon, zatvaranje, mučenje, nanošenje teških tjelesnih povreda, ubistva, odvođenje na prinudne radove, primjenu mjera terora, zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, silovanje, pljačku i uništavanje imovine.

Tuševljak kaže da negodovanje iz Tužilaštva BiH što je Mujanović u pritvoru u Srbiji, a ne u BiH “nije ništa drugo do očigledno priznanje da je Mujanović počinio ratni zločin”.

- Mujanović je bio upravnik zatvora gdje su činjeni stravični zločini nad pripadnicima srpskog naroda. Nama je žao što Tužilaštvo BiH nije pritvorilo ne samo njega nego i sve druge osumnjičene u predmetu Hrasnica, a njih ima mnogo - rekao je Tuševljak.

Dodaje da je MUP Srpske već od 1992. godine počeo da prikuplja sve informacije o zločinima u Hrasnici.

- I tokom ratnih godina i 1996. podnosili smo službene izvještaje tadašnjim nadležnim tužilaštvima. Nakon toga smo ponovo 2006. godine Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv svih onih koji su odgovorni za zločine u Hrasnici. Ovaj predmet je nakon toga proslijeđen Tužilaštvu BiH i on se od 2006. godine tu nalazi - kaže Tuševljak.

Ističe da za prijavljena lica postoji niz jasnih činjenica koji dokazuju ratni zločin.

- Smatram da postupajućim tužiocima u Tužilaštvu BiH uopšte nije bilo teško da podignu optužnice, da se donesu presude i da ta lica budu na izdržavanju zatvorske kazne. Nije ovo jedini predmet na kome uspavano Tužilaštvo nije radilo - kaže Tuševljak.

Podsjećajući na strategiju o rješavanju predmeta ratnih zločina kojoj je “istekao rok”, Tuševljak kaže da se predmet ratnih zločina u Hrasnici morao završiti odavno.

- Ovaj predmet je bio među onima koji je trebalo da bude završen do 2015. godine. Ne samo ovaj, nego nisu završeni svi predmeti koji su označeni kao visokoosjetljivi i koji su trebali biti urađeni kao prioritetni kada je riječ o zločinima nad Srbima - kaže Tuševljak.

Otkriva da su mnoga lica koja su osumnjičena za stradanje hrasničkih Srba na potjernicama.

  • Nadamo se da će i oni biti uhapšeni. Imamo više od 100 izjava svjedoka koji su bili žrtve, koji su prošli kroz logore, žena koje su silovane i izjava porodica žrtava. Tužilaštvo BiH i danas sprovodi istragu zajedno sa kolegama iz SIPA i mi očekujemo da će postupajući tužilac u ovom predmetu završiti ovu istragu koja je velika i sveobuhvatna iz razloga što je zločin ogroman. Pravosuđe na nivou BiH moraće da procesuira one koji su komandno odgovorni i one koji su činili najviše zločine u Hrasnici jer se očigledno radi o krivičnom djelu udruženog zločinačkog poduhvata i krivičnom djelu protiv čovječnosti - zaključio je Tuševljak.

Za mučenja znao Alija Izetbegović

Simo Tuševljak otkriva da je za logore i mučenja Srba u Hrasnici znalo i Predsjedništvo tadašnje RBiH na čelu sa Alijom Izetbegovićem.

- Imamo i stenogram sa sjednice na kojoj se razgovaralo o mučilištima u Hrasnici. U tom stenogramu stoji da Alija Izetbegović pita Amora Mašovića zbog čega su ta lica tamo i o čemu se radi, a oni hladno kažu: “Pa to je logor za Srbe”. Niko u logoru u Hrasnici nije bio zbog toga što je bio krivično odgovoran, već zato što je Srbin - rekao je Tuševljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana