Додик: Српска посвећена безбједности и стабилности

Срна
Додик: Српска посвећена безбједности и стабилности

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је у недјељу да је Република Српска посвећена безбједности и стабилности и да може да чува сваки свој миран дан и да обезбиједи своју сигурност у будућности.

Додик је рекао новинарима након обиљежавања 76 година од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику "Раковац" од усташа 1942. године да је неподношљиво да злочин није довољно осуђен, за шта су криви колико усташе толико и комунисти, који нису дозвољавали да истина продре и да се на прави начин утврде историјски докази.


Предсједник Српске је истакао да је стравично страдање Срба 7. фебруара 1942. године у бањалучким селима доказ да је НДХ извршила геноцид и холокауст на овим просторима над Србима, те да од савремене Хрватске очекује да то призна.

"Пројекат НДХ тог времена био је да се побију Срби и они су то ревносно радили, као што су то и овдје учинили, али и на многим другим мјестима, гдје је неколико хиљада људи побијено, што значи да је приступ био исти гдје год је била усташка власт", рекао је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић нагласио је да је 2.300 невиних српских цивила страдало од клерофашистичке организације организоване у НДХ.

"То је један злочин који заиста показује колико људски разум може да оде у негативу и једноставно ничим не може да се оправда нити се треба покушавати оправдати такав злочин", рекао је Савановић.

Он је напоменуо да је српски народ у прошлости прошао кроз многа искушења вјековима борећи се за свој опстанак на овим балканским и подунавским путевима.

"Био је стално у борби за свој опстанак, у борби за истребљење и расељавање", рекао је Савановић.

Он је истакао да иза пројекције која је пројектована половином 19. вијека стоји клерофашистичка организација Римокатоличке цркве која је једноставно осмислила пројекат да граница на Дрни за Србе мора бити и да Срба не смије бити западно од Дрине.

"Нажалост историја је показала да се то сукцесивно и реализује и кроз Први свјетски рат када је Астроугарска наслиједила БиХ, посебно кроз Други свјетски рат када је српски народ доживио кулминацију страдања од НДХ, али и деведесетих година када су протјерани Срби из Хрватске", подсјетио је Савановић.

Он је нагласио да је једина гаранција биолошког опстанка Срба институционални оквир који се зове Република Српска, коју Срби морају доживљавати у себи као структуру своје личности.

Савановић је рекао да жртве које су огромне и које су пале на многим просторима западно од Дрине морају да науче српски народ да буде свјестан своје историје и чињенице да око себе има велике непријатеље.

Служењем парастоса на Спомен-костурници у Дракулићу и полагањем вијенаца, уз присуство највиших званичника Републике Српске, обиљежено је 76 година од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику "Раковац" од усташа 1942. године.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и делегација Народне скупштине Републике Српске, предвођена потпредсједником парламента Ненадом Стевандићем, у којој су посланици Драгољуб Давидовић, Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић и Недељко Милаковић, као и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, те бројне делегације удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Парастосу на Спомен костурници у Дракулићу претходила је Света архијерејска литургија у Храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу, коју су служили свештеници Парохије бањалучке.

Вијенце на Спомен костурницу положили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, делегација Народне скупштине, делегација Владе, изасланик члана Предсједништва БиХ, изасланик амбасаде Србије у БиХ, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, делегација Борачке организације Републике Српске, те делегација других организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, те бројни потомци жртава.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и у руднику Раковац 1942. године за само један дан убиле 2.370 српских цивила, међу којима је било 551 дијете.

У овом злочину усташке снаге су, под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића, из Тјелесног здруга Анте Павелића, уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ почињен за само један дан.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.

Помен у Дракулићу, поводом 76 година од усташког злочина, организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана