Додик: Мандатар за састав Владе Републике Српске из СНСД

Агенције
Додик: Мандатар за састав Владе Републике Српске из СНСД

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће мандатар за састав нове Владе РС бити из Савеза независних социјалдемократа (СНСД).

Послије консултација које је обавио са представницима СНСД-а, Додик је рекао да су га представници те странке, чији је он лидер, обавјестили да заједно са коалиционим партнерима из Демократског народног савеза (ДНС) и Социјалистичке партије (СП) имају скупштинску већину за избор нове Владе РС.

Он је одбацио оптужбе опозиционих странака да је владајућа коалиција "куповала" посланике, додавши како је парламентарна већина "легитимна и легална".

Додик је поново негирао да је псовао посланика Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислава Бореновића прије два дана на сједници Народне скупштине РС.

Представници опозиционих странака, Српске демократске странке (СДС), ПДП-а и Народног демократског покрета (НДП) одбили су позив предсједника РС за консултације о именовању мандатара, доводећи у питање легалитет формирања скупштинске већине, због објављеног аудио снимка у којем премијерка РС Жељка Цвијановић наводно говори о "куповини посланика".

Додик тврди да се опозиција "понаша као увређена дјеца која се љуте, јер нису нешто добила", као и да жели нестабилност институција.

Позив на консултације, како је рекао, упутио је и посланицима коалиције "Домовина" у парламенту РС, додавши да још не зна да ли ће се они одазвати на позив.

Додик је поручио да је циљ да се нова Влада РС формира током децембра, како би се до краја године усвојили буџет и економска политика за 2015. годину.

Он је оцјенио да СНСД "има легитимитет и капацитет" да на нивоу БиХ представља српски народ и РС, а да представници опозиционог Савеза за промјене "нису политички представници РС нити српског народа".

"Савез за промјене нису политички представници Републике Српске нити српског народа. СНСД је добио највећи број гласова на општим изборима у Републици Српској и на нивоу БиХ и то су разумни аргументи, према којима смо незаобилазан фактор у формирању власти на нивоу БиХ", рекао је Додик.

По његовом мишљењу, упитно је формирање власти на државном нивоу у којој би партиципирали опозициони Савез за промене и странке из Федерације БиХ.

Додик је оптужио потпредсједника Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића да "жели да направи нестабилну и конфузну ситуацију у Републици Српској".

"Изетбеговић тврди да је нашао добар начин сарадње на нивоу заједничких институција са одређеним политичким партијама из Републике Српске. СНСД никада није ишао у институције власти на нивоу БиХ зато што је то желио, али је сматрао политичком обавезом да представља Републику Српску", казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана