Cvijanović, Zvivdić, Novalić: Svi nivoi vlasti moraju biti uključeni u mehanizam koordinacije

Srna
Cvijanović, Zvivdić, Novalić: Svi nivoi vlasti moraju biti uključeni u mehanizam koordinacije

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da svi nivoi vlasti u BiH moraju biti uključeni u mehanizam koordinacije koji mora da održava kompleksnost i ustavnu strukturu BiH.

"To je suštinski koncept koji treba da nas drži na okupu kako bismo mi mogli da ispunjavamo svoje evropske obaveze", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Federacije BiH /FBiH/ Fadilom Novalićem i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.


Cvijanovićeva je rekla da je na sastanku bilo riječi o nekim formulacijama, simulirajući određene situacije učešća različitih nivoa vlasti u radnoj grupi ili kolegijumu ili na koji način će se ponašati ministri koji su uključeni u ministarskoj konferenciji sa svojim stručnim službama.

"To podrazumijeva na koji način će deblokirati određene procese i na koji način se uključiti u neki nivo iznad toga u okviru tog sistema, i lišiti tog procesa blokada", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da su dva entitetska premijera i predsjedavajući Savjeta ministara BiH došli do formulacija i sada njihovi stručni timovi treba da iskristališu zajedničke pozicije BiH u pregovorima sa EU po različitim poglavljima.

"Mi utvrđujemo formulu ponašanja mnogih različitih predstavnika koji će imati svoju ulogu u budućem periodu u evropskom procesu", naglasila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je pojasnila da oni žele doći do formulacije u kojoj će svi biti zaštićeni i da svi moraju da znaju da treba da budu u procesu mehanizma koordinacije i da ne mogu da blokiraju neki proces, a isto tako da se uvaži ako neko ima suštinsku zamjerku da se nađe način da se to iskomunicira.

Ona je rekla da je uvjerena da će sigurno kasnije morati da rade još jednu izmjenu ili neku vrstu modifikacije mehanizma koordinacije kada se krene u pregovore o pristupanju EU.

Cvijanovićeva je rekla da očekuje još jedan do dva ovakva sastanka prije konačne odluke o mehanizmu koordinacije, koje mogu da ponude svako svom nivou vlasti i odgovarajućim organima.

Ona je rekla da je nakon završetka misije MMF-a u BiH u narednih mjesec dana moguće održati zajedničku sjednicu Vlade Srpske i Vlade FBiH na kojoj će biti riječi o usaglašavanju entitetskih propisa i realizaciji nekih zajedničkih projekata između dva entiteta.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da ne postoji nijedno slovo niti dio teksta mehanizma koordinacije iz kojeg su isključeni predstavnici BiH, Republike Srpske, FBiH i kantona.

"Svi učestvuju u mehanizmu koordinacije u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, jer je mehanizam tako koncipiran i tako će djelovati", istakao je Zvizdić.

On je rekao da će nakon toga vidjeti da li postoje problemi u funkcionisanju takvih tijela.

"Sigurno je da će mehanizam koordinacije koji bude usvojen u narednom periodu imati određene izmjene kako bi bio što efikasniji i što funkcionalniji", pojasnio je Zvizdić.

On je rekao da vjeruje kada se mehanizam koordinacije počne primjenjivati u praksi da će stepen povjerenja među nivoima vlasti i učesnicima svih tijela porasti i biće svima jasno da su procedure i odluke o kojima se bude raspravljalo dobre za sve u BiH.

"Mehanizam koordinacije nikog ne isključuje, već koordinira i u skladu sa ustavnim nadležnostima i principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju definiše procedure i rješenja koja će BiH korak po korak voditi ka EU i konačnoj realizaciji ovog sporazuma", zaključio je Zvizdić.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić rekao je da je na sastanku bilo riječi o pripremama zajedničke sjednice Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH i harmonizaciji propisa kroz dva do tri ključna zakona i tehničkom rezultatu misije sa MMF-om.

"Pozitivno je da nastavimo raditi u ovom smjeru i da svaki put kada se sastanemo približimo se prema rješenju i tako treba da nastavimo", istakao je Novalić.  

Pismo namjere biće iskristalisano do dolaska misije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da nije tajna da se ranije radilo na pismu namjere MMF-u i da već postoji "više nego kostur" sadržaja, tako da će stvari iskristalisati do dolaska Misije MMF-a u BiH ovog mjeseca.
Ona je novinarima uz Banjaluci rekla da se očekuje dolazak Misije MMF-a 10. ili 18. maja, koja će za 14 dana obići sve nivoe vlasti u BiH i napraviti konačan dogovor.

"To je u biti idealno vrijeme da mi postignemo konačno potpunu saglasnost i ne vidim tu nikakav problem oko samog teksta pisma namjere, što jeste pretpostavka za sve druge proceduralne stvari", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je MMF-u draža likvidacija Banke Srpske od reorganizacije, koju je Vlada u dva navrata predlagala.

"Prvi plan je bio originalni plan Vlade sa svim funkcijama i nadležnostima koje bi jedna takva nova restrukturisana finansijska organizacija trebala da radi. U drugi smo uvrstili sugestije koje smo dobili od MMF-a, iako mislim da bi bila bolja varijanta koju smo mi ponudili, ali znajući za šta su vezani neki njihovi strahovi, prihvatili smo da druga varijanta bude uz puno uvažavanje njihovih sugestija", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da su se takve sugestije odnosile na vršenje određenih djelatnosti kao što je platni promet i plasiranje određenih kredita.

"Uvažili smo njihov stav da takve stvari više ne postoje kao djelatnost u organizaciji i ne bi trebao da bude problem. Više nije stvar ni na MMF-u ni na Vladi, već konačna odluka o sudbini ove banke stoji na Agenciji za bankarstvo", istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Vlada je samo htjela da ukaže da je reorganizacija bolja od likvidacije za klijente, jer bi tako svi bili zaštićeni. /kraj/rr/sđp/fono

Zvizdić: Do kraja maja o pravilniku o lijekovima

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić očekuje da će se pred Savjetom ministara BiH do kraja maja naći pravilnik o lijekovima.
On je poručio da nema nikakvog razloga da građani BiH plaćaju lijekove skuplje nego što je to u susjednim zemljama i širem regionu.

Zvizdić je istakao da će pravilnik o lijekovima biti usvojen kada bude pripremljen kao tačka dnevnog reda za Savjet ministra BiH, ali da još nisu dobili završne analize.

Prema njegovim riječima, svi su saglasni s tim da pravilnik treba usvojiti tako da se uštedi na lijekovima, odnosno da se formiraju cijene lijekova referirajući se na neposredno i šire okruženje.

"Očekujemo od Agencije za lijekove i nadležnog ministarstva koji u saradnji sa Svjetskom bankom treba da napravi završne analize, da prezentuje njene rezultate i benefite koje ćemo imati u toj oblasti vodeći računa da tako nešto nema negativne efekte i na domaću proizvodnju. Mislim da se može naći dobro rješenje", naglasio je Zvizdić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da može garantovati da BiH neće izgubiti podršku Svjetske banke i 750 miliona dolara u narednih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana