Curi vrijeme za ključne zakone, većina na ispitu

Svjetlana Šurlan, Željka Domazet
Curi vrijeme za ključne zakone, većina na ispitu

Banjaluka - Evropski zvaničnici upozorili su vlasti u BiH da bi izmjene seta zakona o akcizama trebalo usvojiti do kraja ovog mjeseca kako stotine miliona KM ne bi bile izgubljene, ali u Parlamentu BiH još niko ne zna kada će se ovo pitanje naći na dnevnom redu, niti ima li većine koja bi to podržala.

Priča o izmjenama zakona, koje su i uslov za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ponovo je aktivirana nakon što je potpisan Ugovor o transportnoj zajednici jugoistočne Evrope između BiH i Evropske unije. To potpisivanje trebalo bi da otvori put za oko 500 miliona maraka za četiri projekta u BiH koja su dogovorena na konferenciji u Trstu u junu, ali je preostali uslov za to povećanje akciza. Ranije predložene izmjene Zakona o akcizama, kojima je bilo predviđeno povećanje akciza za 15 feninga u nekoliko su navrata pale u Predstavničkog domu.

U Kancelariji komesara EU za proširenje i politiku susjedstva Johanesa Hana u petak su ponovili da bez usvajanja zakona o akcizama do kraja septembra, infrastrukturni projekti koji su dogovoreni u Trstu neće krenuti.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija, koji je i član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje kaže da Zakon o akcizama ne treba stavljati na dnevni red ako ne postoji većina za njegovo usvajanje.

- Očigledno da u Sarajevu ne postoji većina, a vidjećemo da li će biti stvorena. Evropska komisija je svjesna važnosti zakona o akcizama i koliko je on potreban za investicije i zato su, kao vrstu pritiska, grant sredstva vezali za taj zakon - istakao je Tegeltija.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac kaže da je jasno da ne postoji parlamentarna većina za usvajanje izmena Zakona o akcizama.

- Pitanje je ko bi mogao biti predlagač zakona. SNSD će podržati izmjene samo ako one budu kreirane prema ranijem dogovoru Savjeta ministara BiH, Vlade Srpske i Vlade FBiH - rekao je Košarac.

Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Borislav Bojić kaže da su razgovori o povećanju akciza mogući u okvirima koje ova stranka od početka zastupa.

- To se odnosi na plavi dizel i pored toga tražimo da vidimo u koju oblast treba uložiti novac od akciza, a mi smatramo da je to poljoprivreda. Radićemo u interesu građana Srpske i naš stav o poskupljenju goriva je potpuno jasan - rekao je Bojić i dodao da "SNSD dolazi u Parlament BiH kada treba da se povećaju troškovi života građana".

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) kaže da u Parlament nije stigao nikakav prijedlog izmjena Zakona o akcizama.

- Nadam se da će u neko dogledno vrijeme u Parlament stići neki prijedlog i da ovog puta neće poslužiti za kojekakvo politikantstvo - rekao je Džaferović.

Poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul naglašava da je njegova stranka podržavala i ranije zakonske prijedloge o akcizama, ali da još nema informacija kada će se novi prijedlozi naći pred poslanicima.

- Očekujemo od Upravnog odbora UIO da predloži ta zakonska rješenja i vjerujemo da će ona biti prihvatljiva za većinu poslanika - rekao je Kožul.

Poslanik SBB-a Mirsad Isaković podsjetio je da je ova stranka set zakona o akcizama podržao u četiri navrata i da će to učiniti i peti put, ali da smatraju da akcize ne bi trebalo da budu povećane za više od deset feninga.

Ranije glasanje

Savez za promjene nije glasao za ranije rješenje koje podrazumijeva povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru. Ovaj prijedlog, kojim bi bili otkočeni brojni projekti, podržali su SNSD, SDA, HDZ BiH i SBB, a kako su protiv bili i poslanici opozicionih stranaka iz FBiH i dio sada bivših poslanika SDA izmjene nisu dobile dovoljnu podršku u Predstavničkom domu.

Izmjene Zakona predložio je Savjet ministara BiH nakon što su se o njima usaglasile Vlade RS i FBiH, te Upravni odbor UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana