Cijela porodica Amera Džinića, koji je poginuo u Siriji, u terorističkom paklu

G. M.
Cijela porodica Amera Džinića, koji je poginuo u Siriji, u terorističkom paklu

Sarajevo - Državljanin BiH Amer Džinić (24), koji je nedavno poginuo u Siriji u borbama za grad Deir Ez-Zor kao pripadnik terorističke organizacije Islamska država, sin je Amira Džinića (44) za kojim je Interpol u februaru raspisao crvenu potjernicu i brat Almira Džinića (20), koji je nedavno odslužio jednogodišnju kaznu zatvora na koju je osuđen zbog ratovanja u redovima Islamske države.

Amer je jedno vrijeme boravio u vehabijskoj zajednici Gornja Maoča, nakon čega se preselio u Ošve kod Maglaja, a u Siriju kod oca Amira otišao je 13. decembra 2013. godine zajedno sa majkom Emirom i osmoro braće i sestara. Jedna od njegovih sestara Enesa (20) šerijatski je vjenčana supruga vehabijskog vođe Emraha Fojnice.

Najmlađi brat Almir uspio je pobjeći iz Sirije, ali je uhapšen na aerodromu Sarajevo u julu 2016. na osnovu potjernice koju je Sud BiH raspisao za njim zbog krivičnog djela organizovanja terorističke grupe radi terorizma. Sud BiH ga je u avgustu 2016. osudio na jednogodišnju kaznu zatvora.

Prema informacijama zapadnih bezbjednosnih službi, posljednja uporišta Islamske države u Siriji drže džihadisti iz BiH. Nakon velike pobjede nad Islamskom državom u gradu Deir Ez-Zoru, sirijska vojska kontroliše više od 85 sirijske teritorije. Sirijska vojska i borci iranske revolucionarne garde, nakon oslobođenja Der Ez-Zora, krenuli su prema Majadinu i Raki - posljednjem uporištu terorista Islamske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana