Bošnjaci izrevoltirani dogovorom SNSD-a i HDZ-a

 Bošnjaci izrevoltirani dogovorom SNSD-a i HDZ-a 20.07.2018 11:47 | Željka Domazet

Sarajevo - Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH juče nije održana jer se bošnjački delegati nisu pojavili na sjednici nakon saznanja da su predsjedavajuća ovog doma Lidija Bradara (HDZ BiH) i njen zamjenik Drago Puzigaća (SNSD) dogovorili da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH proglase štetnim po vitalni nacionalni interes.

Taj prijedlog zakona već je prošao u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, na prijedlog poslanika iz reda SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke. Delegati iz tih stranaka, međutim, juče nisu bili prisutni na sjednici koja je počela tek u 17 časova, odnosno sa skoro četiri sata zakašnjenja, tako da nije bilo kvoruma.

Na sjednici je bilo prisutno 15 delegata, pa je Lidija Bradara donijela odluku da se sjednica ne može održati.
U međuvremenu je zaključeno da se sjednica održi narednog četvrtka, ali s drugačijim dnevnim redom. Donesena je odluka da Klub Srba, koji većinski čini SDP, uputi zahtjev za smjenu Puzigaće i imenovanje novog zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, najvjerovatnije iz reda SDP-a.

- Ovo nije politički korektno. Mi ćemo pokušati zaštititi Puzigaću - izjavila je Bradara. Ona je kazala da su je mnogi kritikovali i tvrdili da neće zakazati sjednicu, a kada je to učinila, opstruisali su zasjedanje.

- Mnogo zakonskih rješenja je u ovom domu usvajano bez predstavnika hrvatskog naroda. Kada je riječ o Izbornom zakonu, to pitanje treba rješavati u Parlamentu BiH. U Domu naroda treba sve učiniti da se stvari donose konsenzusom klubova sva tri naroda i iz reda ostalih. Očito je da nekima to ne odgovara - rekla je Bradara.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Jasenko Tufekčić (SDA), koji je pozivao delegate bošnjačkog naroda na konsultacije, izjavio je da Puzigaća nije imao podršku Kluba Srba kod pozivanja na zaštitu vitalnog interesa, te će zbog toga tražiti njegovu smjenu.

- Ukoliko Klub Srba ne zatraži smjenu Puzigaće, onda ću to uraditi ja. To će biti okončano u naredni četvrtak - rekao je Tufekčić.

Puzigaća je kazao da je legitimno pravo da se zatraži svačija smjena pa i njegova.

- Neka rade šta god hoće - rekao je Puzigaća.

Komentarišući tvrdnje da se ovim prijedlogom popunjava Klub Srba u Domu naroda FBiH i da kao kadar SNSD-a “deklarativno štiti interese Srba”, Puzigaća kaže da ti što tako govore, a u prvom redu potpredsjednik FBiH Milan Dunović iz DF-a, imaju pravo na svoje mišljenje.

  • Bolje bi mu bilo da je razmišljao o tome da su se stvari u vezi sa izborima uradile prije nego što je Centralna izborna komisija raspisala izbore, a ne da se to radi dva i po mjeseca pred izbore. Osnovni razlog što sam potpisao da ovo pitanje spada u vitalne nacionalne interese jeste zato što je to tako - kazao je Puzigaća.

Propisi

Milan Dunović kaže da su Ustavom FBiH propisana dva slučaja kako se može pokrenuti zaštita vitalnog interesa.

- Jedan slučaj je kada to pitanje pokrenu dvije trećine jednog kluba naroda. U ovom slučaju, to je mogao uraditi Klub Hrvata. Druga situacija je ova koja se, po svemu sudeći, već desila, a to je da predsjedavajući i njegov zamjenik potpišu zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. U tom slučaju, zakon ide na dnevni red i ako ne postoji većina u svim klubovima, zakon nije usvojen - precizirao je Dunović.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica