Borenović: Izmjenama Izbornog zakona do poštenih i fer izbora

Srna
Borenović: Izmjenama Izbornog zakona do poštenih i fer izbora

Banjaluka - Partija demokratskog progresa /PDP/ insistiraće da se ide u izmjene Izbornog zakona BiH da bi izbori u oktobru 2018. godine bili fer i što pošteniji, izjavio je predsjednik ove stranke Branislav Borenović.

"Naredni izbori biće od velikog značaja za budućnost Republike Srpske i BiH. Bez fer i poštenih izbora ovo društvo će ići samo nazad i doći u ozbiljan problem sa kojim se već suočava duži niz godina", rekao je Borenović danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa liderom crnogorskog Pokreta za promjene Nebojšom Medojevićem.


Borenović kaže da je nevjerovatno da u BiH još niko nije značajno odgovarao za izbornu manipulaciju i krađu, osim nekolicine ljudi koji budu novčani kažnjeni na biračkim mjestima.

On je rekao da bi najbolje bilo da se Izborni zakon BiH mijenja u ovoj godini, koja je neizborna, jer će se ponovo doći u određenu vrstu vremenskog cajtonta.

Govoreći o sastanku sa Medojevićem, Borenović je podsjetio da PDP, kao članica Međunarodne demokratske unije, duži niz godina ima uspješnu saradnju sa Pokretom za promjene u Crnoj Gori.

"Stranke PDP i Pokret za promjene u Crnoj Gori imaju dosta zajedničkih stvari, jer su zasnovane na ekonomskim principima napretka Republike Srpske, BiH i Crne Gore", istakao je Borenović, dodajući da ga je Medojević upoznao o opozicionom djelovanju u Crnoj Gori.

On je rekao da je na sastanku bilo riječi o zajedničkom djelovanju PDP-a i Pokreta za promjene u Crnoj Gori kroz svjetske asocijacije, te da na narednom sastanku lidera Međunarodne demokratske unije predlože zajedničku deklaraciju o evropskoj budućnosti Balkana, u smislu vladavine prava, boljih ekonomskih parametara i drugog.

"Naš prioritet je da pravosudne institucije u BiH i Crnoj Gori budu oslobođene bilo kakvog političkog pritiska i da nezavisno rade svoj posao, jer je to važno za svako demokratsko društvo", istakao je Borenović.

Medojević je rekao da region već duži niz godina ima probleme sa porastom autokratskih tendencija, umjesto da se godinama pojačavaju i snaže demokratski trendovi i riješe osnovna pitanja, kao što su fer i demokratski izbori.

On je rekao da je upoznao Borenovića o velikim protestima opozicije u Crnoj Gori 2015. godine, te istakao da se Demokratski front od izbora prošle godine u Crnoj Gori nalazi pod medijskim, političkim i pravosudnim progonom, dok se protiv lidera opozicije vode montirani politički procesi.

"Strukture u EU, nažalost, ne obraćaju dovoljno pažnje na suštinu odnosa u regionu jer su istinske demokratske i reformske stranke suočene sa totalitarnim recidivom i sa režimima koji se trude da ispoštuju geostrateške interese međunarodnog faktora", kaže Medojević.

On je rekao da je Pokret za promjene Međunarodnoj demokratskoj uniji predložio da se formiraju posmatračke misije koje će ići u problematične zemlje i sastavljati neutralne izvještaje.

Medojević je naveo da će lideri partija ove asocijacije za koji mjesec na sastanku u Nju Delhiju biti upoznati o inicijativi o evropskoj budućnosti Balkana.

"Opozicija u zemljama regiona treba da bude jedinstvena u borbi za osnovne demokratske principe i slobode, kao što su fer izbori, bez obzira na razlike", poručio je Medojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana