Bećirović predlaže da osuđeni za ratne zločine ne mogu biti birani

Srna
Bećirović predlaže da osuđeni za ratne zločine ne mogu biti birani

Sarajevo - Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u srijedu, 31. maja, naći će se Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, u kojem predlagač Denis Bećirović predlaže da nijedno lice osuđeno za ratne zločine pred Haškim sudom i sudovima u BiH i drugim zemljama ne može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoriji BiH.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da u drugom čitanju bude razmotren Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi kojim se Upravnoj inspekciji omogućava da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2 200 nevladinih organizacija upisanih u Registar Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim.


Izmjenama i dopunama ovog zakona, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, obezbjeđuje se sistemska primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, te se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršilaca dužnosti, uz mogućnost produženja za još tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

U drugom čitanju će biti razmatran Prijedloga zakona o dopuni Zakona o upravi, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut.

Arnaut predlaže da se organi uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja poslanika i delegata, novčano kazne od 150 do 500 KM.

Pred poslanicima će se naći i dopisi šest institucija BiH čije je poslovanje ocijenjeno revizorskim "mišljenjem s rezervom" i "mišljenjem s rezervom, uz isticanje predmeta".

Na dnevnom redu je i izvještaja o radu i poslovanju BHRT-a za 2016. godinu i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o statusu i funkcionisanju Međunarodne komisije za nestala lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana