Bariša Čolak za Glas Srpske: Bošnjačke stranke priželjkuju blokadu

Željka Domazet
Bariša Čolak za Glas Srpske: Bošnjačke stranke priželjkuju blokadu

Legitimno predstavljanje i osnovni princip da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike još nije prihvatljiv za bošnjačke stranke i to je ogroman problem.

Ukoliko to ne bude prihvaćeno, jednostavno ne možemo doći do rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH, kaže zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i visoki funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak.

* GLAS: Kakve su šanse da Izborni zakon BiH bude izmijenjen do opštih izbora, kako bi bilo garantovano da će poslije njih biti moguće formirati vlast na svim nivoima?

ČOLAK: Šanse postoje, ali da bi bile iskorišćene, mora postojati i politička volja. Nažalost, vrijeme iza nas nije pokazalo da političke volje ima jednako kod svih. Rasprava u Predstavničkom domu Parlamenta BiH o izmjenama Izbornog zakona koje je predložio Hrvatski narodni sabor (HNS) je to najbolje pokazala. Na narednoj sjednici znaćemo epilog, ali po onome što smo čuli, situacija nije najsjajnija. Uporno se ponavlja, posebno od bošnjačkih stranaka, da taj prijedlog neće biti podržan. Nakon toga će na red doći zakon koji je predložila SDA i uvjeren sam da ni on neće dobiti podršku, barem ne u Domu naroda, i onda se postavlja pitanje gdje smo. Ostaje da se razgovara, ali sve je manje vremena da nađemo rješenje, iako ga je moguće pronaći samo na tragu odluke Ustavnog suda BiH. Legitimno predstavljanje i osnovni princip da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike još nije prihvatljiv za bošnjačke stranke i to je ogroman problem. Ukoliko to ne bude prihvaćeno, jednostavno ne možemo doći do rješenja.

* GLAS: Kako komentarišete činjenicu da su bošnjačke stranke prijedlog HNS-a proglasile neprihvatljivim i prije nego što su ga vidjele?

ČOLAK: Dugo je trajao razgovor prije svega između HDZ-a BiH i SDA o tom prijedlogu i o rješenjima za Mostar. U jednoj fazi to je bilo prilično usaglašeno, iako rješenja nisu bila do kraja razrađena, ali osnovna načela jesu kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH u FBiH jer prijedlog nikada nije uključivao izbor člana Predsjedništva BiH iz RS. Međutim, tada je vrh SDA odustao od dogovora i rješavanja ovog pitanja. Poslije toga nam je preostalo jedino da na osnovu onoga o čemu smo razgovarali i odluke Ustavnog suda BiH napravimo prijedlog. Taj prijedlog je prošao svojevrsnu reviziju na zahtjev bošnjačkih delegata koji su tvrdili da im je povrijeđen vitalni nacionalni interes. Ustavni sud je sve preispitao i utvrdio da nema nikakve diskriminacije i da je sve usaglašeno sa Ustavom BiH. Sada tvrde da to ne mogu prihvatiti jer se ne sprovodi odluka Evropskog suda u slučaju "Sejdić i Finci". Nema teorije da je moguće kroz Izborni zakon sprovesti tu odluku jer se to može uraditi jedino kroz promjenu Ustava BiH, za šta je potrebna dvotrećinska većina. To znaju i naši partneri u vlasti jer teško dolazimo i do natpolovične većine u Parlamentu BiH. Očito je da još nema spremnosti da se stanje mijenja i da bude sprovedena odluka Ustavnog suda i da je na sceni želja da bude zadržan status kvo. Zar zaista nekome odgovara da čitava BiH dođe u poziciju Mostara? To bi bila katastrofa koja nikome normalnom u ovoj zemlji ne odgovara.

* GLAS: U ovaj proces se uključila i međunarodna zajednica. Da li se u sklopu tih razgovora može pronaći kompromis?

ČOLAK: Međunarodnoj zajednici je stalo da dođe do rješenja i konstantno pokušavaju pomoći. Međutim, mi moramo naći rješenje. Ako se ne prihvata osnovni princip demokratije i pravo na demokratsko odlučivanje legitimnim političkim predstavljanjem i ako ćemo i dalje predlagati ono što već imamo, onda se ne može doći do rješenja i neće biti sprovedena odluka Ustavnog suda. Tada ostaje otvoreno pitanje kako ćemo dočekati izbore. Neke stranke su pogrešno startovale jer su rezolutno odbacile naš prijedlog. Ako je naš prijedlog neprihvatljiv, diskriminatorski i ako nije u skladu sa Ustavom, zašto bi onda Ustavni sud rekao da je u skladu sa Ustavom. Takvim ponašanjem oni su protiv odluka Ustavnog suda. Ne želim zatvoriti vrata i želim vjerovati da ćemo doći do rješenja. Ne znam koliko puta je potpisana izjava lidera političkih stranaka da jedan narod drugom neće birati predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu BiH. Kada je riječ o izborima od najnižeg nivoa do Predstavničkog doma Parlamenta BiH, naravno da tu vrijedi načelo jedan čovjek jedan glas i to niko ne dovodi u pitanje.

* GLAS: Šta će se dogoditi ukoliko dogovor izostane i cijela BiH dođe u status u kojem je godinama Mostar, u kojem je nemoguće izabrati vlast?

ČOLAK: Ne mogu zamisliti to stanje. Ako to neko priželjkuje i da potez povuče međunarodna zajednica, a dio stranaka to očito želi, takav scenario ne smatram razumnim. Nerazuman je jer težimo da budemo kandidat za članstvo u EU. Kako očekivati da nas neko smatra kredibilnim kandidatom ako nismo u stanju donijeti izmjene Izbornog zakona i ako ga nameće međunarodna zajednica kao što je više puta činjeno. Vjerujem da ćemo doći do rješenja jer nas sve drugo vodi u neizvjesnost za koju ni sami ne znamo gdje joj je kraj.

Neiskreni odnosi

* GLAS: Da li je koaliciono partnerstvo iskreno jer već odavno u Parlamentu BiH ne postoji stabilna većina?

ČOLAK: Tu se može postaviti niz pitanja poput vašeg. Ako zaista želimo u EU, mi svoje probleme moramo rješavati i prihvatati evropske standarde i donositi odluke. Ponašanje stranaka zaista postavlja pitanje da li je partnerstvo iskreno i da li zaista svi žele da mi postanemo demokratska i evropska zemlja. Sigurno je da stranke nisu najiskrenije pristupile u svim segmentima i to se može vidjeti na nizu primjera tokom ovog mandata, a posebno u prošloj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana