Adžić: Privremeno finansiranje ne odgovara potrebama opštine Gradiška

Srna
Adžić: Privremeno finansiranje ne odgovara potrebama opštine Gradiška

Gradiška - Predsjednik Opštinskog odbora /OO/ SNSD Gradiška Zoran Adžić rekao je da je Odluka o izricanju mjere privremenog finansiranja iz budžeta opštine Gradiška obezbijedila da budžetski korisnici ne budu uskraćeni za svoja primanja, ali da takav budžetski okvir, koji je kopija prošlogodišnjeg izvršenja budžeta, ne odgovara sadašnjim potrebama opštine.

"Nijednog trenutka u SNSD-u nismo smatrali da opština Gradiška treba da bude bez budžeta. Smatramo da ljudi koji rade u lokalnoj upravi, komunalnim preduzećima, Centru za socijalni rad, Vatrogasnoj jedinica i ostali budžetski korisnici, ne treba da budu uskraćeni, ali način na koji se došlo do budžeta nije dobar za interese opštine Gradiška, njenih građana, u smislu privrednog i infrastrukturnog razvoja", izjavio je Adžić.

On je za Srnu rekao da građani Gradiške nisu zaslužili da 15 dana budu bez ikakvog budžeta, prije nego što je sud donio odluku o privremenom finansiranju.

"Isključivi krivac za neusvajanje budžeta za ovu godinu je načelnik opštine Zoran Latinović koji ne želi da poštuje osnovne demokratske postulate i kumunicira sa Skupštinom opštine kao zakonodavnim organom. Postoji skupštinska većina od 17 odbornika i statutarna obaveza načelnika je da dostavi Prijedlog budžeta na razmatranje Skupštini opštine, bez obzira ko je predsjednik", rekao je Adžić.

On je istakao da načelnik opštine svjesno nije uputio budžet u skupštinsku proceduru i da mu je cilj bio da se budžet nametne sudskim putem, što prema Adžićevim riječima dovodi do situacije da se gubi svaki smisao postojanja Skupštine opštine.

Adžić je dodao da je tipičan primjer da privremeni budžet ne odgovara potrebama opštine u ovoj godini je činjenica da u njemu nisu namijenjena sredstva za održavanje lokalnih izbora.

"Izbora će biti sigurno i tu dileme nema, ali to pokazuje pogubnost takve politike i izbori u oktobru će reći svoje o radu lokalne uprave i načelnika", zaključio je Adžić, koji je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i kandidat za načelnika opštine Gradiška na predstojećim lokalnim izborima.

Na izjave Latinovića da je u ovom mandatu vratio 16.750.000 KM kreditnih obaveza, Adžić je rekao da je opština Gradiška šest miliona KM kreditnih obaveza "prebacila" na Vodovod i opteretila ovo komunalno preduzeće.

S druge strane, navodi Adžić, jedina investicija koju je lokalna vlast relizovala je izgradnja vodovoda u potkozarskim selima, koja je finansirana iz kreditnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana