Аџић: Привремено финансирање не одговара потребама општине Градишка

Срна
Аџић: Привремено финансирање не одговара потребама општине Градишка

Градишка - Предсједник Општинског одбора /ОО/ СНСД Градишка Зоран Аџић рекао је да је Одлука о изрицању мјере привременог финансирања из буџета општине Градишка обезбиједила да буџетски корисници не буду ускраћени за своја примања, али да такав буџетски оквир, који је копија прошлогодишњег извршења буџета, не одговара садашњим потребама општине.

"Ниједног тренутка у СНСД-у нисмо сматрали да општина Градишка треба да буде без буџета. Сматрамо да људи који раде у локалној управи, комуналним предузећима, Центру за социјални рад, Ватрогасној јединица и остали буџетски корисници, не треба да буду ускраћени, али начин на који се дошло до буџета није добар за интересе општине Градишка, њених грађана, у смислу привредног и инфраструктурног развоја", изјавио је Аџић.

Он је за Срну рекао да грађани Градишке нису заслужили да 15 дана буду без икаквог буџета, прије него што је суд донио одлуку о привременом финансирању.

"Искључиви кривац за неусвајање буџета за ову годину је начелник општине Зоран Латиновић који не жели да поштује основне демократске постулате и кумуницира са Скупштином општине као законодавним органом. Постоји скупштинска већина од 17 одборника и статутарна обавеза начелника је да достави Приједлог буџета на разматрање Скупштини општине, без обзира ко је предсједник", рекао је Аџић.

Он је истакао да начелник општине свјесно није упутио буџет у скупштинску процедуру и да му је циљ био да се буџет наметне судским путем, што према Аџићевим ријечима доводи до ситуације да се губи сваки смисао постојања Скупштине општине.

Аџић је додао да је типичан примјер да привремени буџет не одговара потребама општине у овој години је чињеница да у њему нису намијењена средства за одржавање локалних избора.

"Избора ће бити сигурно и ту дилеме нема, али то показује погубност такве политике и избори у октобру ће рећи своје о раду локалне управе и начелника", закључио је Аџић, који је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске и кандидат за начелника општине Градишка на предстојећим локалним изборима.

На изјаве Латиновића да је у овом мандату вратио 16.750.000 КМ кредитних обавеза, Аџић је рекао да је општина Градишка шест милиона КМ кредитних обавеза "пребацила" на Водовод и оптеретила ово комунално предузеће.

С друге стране, наводи Аџић, једина инвестиција коју је локална власт релизовала је изградња водовода у поткозарским селима, која је финансирана из кредитних средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана