Више од 90 људи погинуло у борбама у Јемену

Агенције
Више од 90 људи погинуло у борбама у Јемену

Сана - Више од 90 људи погинуло је у протекла 24 сата у сукобима у Јемену, саопштили су званичници.

Како је пренио АФП, жестоки окршаји воде се на југу те земље између шиитских Хута побуњеника, који уживају подршку Ирана, и снага лојалних протјераном предсједнику Абедрабо Мансур Хадију.

У међувремену расте притисак на зараћене стране да одрже политичке преговоре.

Побуњени Хути, који су освојили велике дијелове Јемена и протјерали Хадија, затражили су потпуни прекид ваздушних удара које изводи коалиција са Саудијском Арабијом на челу као услов за преговоре уз посредовање УН-а, наводи АФП.

Амерички државни секретар Џон Кери позвао је сукобљене стране у Јемену за преговарачки сто како би се окончали сукоби у тој земљи.

“Ово мора бити двосмјерна улица”, рекао је Кери новинарима, преноси АФП.

Он је додао да је потребно да шиитски побуњеници Хути и они који могу да утичу на њих буду спремни да сједну за преговарачки сто.

УН су већ одредиле посредника и чини се да су обје стране спремне да разговарају о локацији за мировне преговоре, казао је он.

“Сада је кључно приступити што прије преговорима, јер је политичко рјешење апсолутно неопходно”, навео је Кери, преноси АФП.

Недужни цивили су захваћени насиљем у Јемену и приоритет је да се то умањи, додао је он.

У међувремену, више од 1.000 људи, укључујући 50 дјеце, погинуло је у Јемену откако су избили сукоби, саопштила је јуче Свјетска здравствена организација (СЗО).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана