Вигемарк: Нема здравог окружења без снажног и независног правосуђа

Срна
Вигемарк: Нема здравог окружења без снажног и независног правосуђа

Сарајево - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк поручио је данас у Сарајеву да свака земља која тежи чланству у ЕУ мора доказати да има кредибилне и стабилне институције које чине темељ владавине права и одговорно, професионално и независно правосуђе.

Обраћајући се члановима Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ, Вигемарк је истакао да нема здраве политичке сцене и окружења без снажног и независног правосуђа.


"Ми желимо да вам помогнемо да остварите функционалан и ефикасан правосудни систем који може донијети резултате у једном веома сложеном законском оквиру. И ми смо свједоци непримјерених политичких притисака и уплитања у рад правосуђа и у судске поступке, а ви некада имате само ограничена средства да се борите против таквих притисака и да се браните од непримјерених напада", рекао је Вигемарк.

Он сматра да се не треба бојати отварања "Пандорине кутије" ако ће то одвести ка унапређењу и побољшању рада ове институције.

"О овоме се више пута разговарало кроз структурални дијалог који се, нажалост, врло често перципира као нешто што се свело искључиво на нацрт закона о судовима и надлежности суда, а заборавља се да је то била вишегодишња платформа која, између осталог, заговара функционалност и ефикасност институција правосуђа, укључујући и ВСТС", рекао је Вигемарк, нагласивши потребу наставка таквог дијалога.

Он је посебно истакао да процес именовања носилаца правосудних функција мора бити одвојен од политике, наводећи да ће увијек бити оних који ће покушати политизовати ова питања.

Вигемарк је подсјетио да Реформска агенда има значајан дио који се односи на владавину права и да је непримијећено направљено доста искорака у правосуђу.

"Ми желимо наставити сарадњу са вама како би правосуђе остало у фокусу свих напора, јер било која друга активност неће бити могућа без снажног правосуђа", изјавио је Вигемарк.

Он је поручио да реформу правосуђа треба ставити у сами центар свих активности, додајући да зна да ова порука није популарна, посебно у периоду када се политичари припремају за предизборне кампање.

"Не може се нико крити иза државе и елите која контролише институције. Ми имамо механизме против тога и постоје инструменти и механизми који су наднационални и који се и те како користе. Ми смо веома оштри према својим земљама чланицама када не примјењују одговарајуће критерије у области владавине права", рекао је Вигемарк.

Он је навео да у ВСТС-у, као језгру независног и снажног правосуђа, морају одговорити на притиске који долазе са различитих страна, а да би то постигли, морају бити спремни да чују критике и да им упуштање у јавне дебате са било ким неће ићи у прилог.

"По мом мишљењу, ви сте једна од најважнијих институција, а без снажног ВСТС-а сумњам да ће ова земља моћи направити искораке, поготово не искораке оном динамиком и успјешношћу коју би многи жељели да виде", рекао је Вигемарк на сједници ВСТС-а.

Захваљујући за досадашњу подршку у раду коју им је пружила ЕУ, предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија рекао је госту да је ова институција у потпуности опредијељена да правосуђе у БиХ доведе до највиших европских стандарда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана