У Србији још увијек нестају бебе

Агенције
У Србији још увијек нестају бебе

Београд - Новорођене бебе још увијек нестају у Србији, а починиоцима се и даље нико не супротставља.

У чланку под насловом "Српске нестале бебе" угледни недјељник "Цајт" на свом порталу пише о сумњама хиљада српских родитеља чије су бебе у клиникама проглашаване мртвим.

Мира Добросављевић никада неће заборавити дан рођења свог другог сина. Кројачица је имала тек 20 година, када је 2. новембра 1989. године родила наизглед сасвим здравог дјечака у породилишту у индустријском граду Панчеву.

- Дали су ми да га подојим. Личио ми је на мог покојног оца. Био је сан. Била сам срећна - сјећа се 46-годишњакиња кроз тужни смијешак.

Ипак, њена срећа ће ускоро прећи у ужас и непролазни бол, наводи угледни недељник "Цајт", а преноси Дојче веле.

Љекари су рекли Мири да је било "компликација", да је дијете пребачено у Београд. Три дана касније телеграмом је јављено да је син умро. Родитељи су питали за сахрану, али им је речено да то ради клиника.

- У тадашњој Југославији смо још веровали у државу. До тада ми на памет не би пало да сумњам у упуте са званичних места - прича Мира.

"Цајт" пише да је мајка убијеђена да јој је дијете живо, да је тада продато некоме. И да она никако није усамљени случај: Удружење родитеља несталих беба процјењује да је 6.000 до 10.000 беба "нестало" између наводне смрти и обдукције.

У најмање 42 случаја је ово удружење родитеља уз помоћ ДНК-анализа успјело да уђе у траг већ одраслој дјеци. Али државно тужилаштво упркос томе одбија да покрене истрагу уз образложење да су ДНК-анализе изведене на приватним клиникама. Према ријечима предсједника Удружења Владимира Чичаревића, правосуђе је одбило да дјела чак и када су мајка и кћерка у једном случају заједнички поднијеле тужбу. Зато се организација обратила премијеру Александру Вучићу и министру правосуђа.

Чичаревић (34) је и сам остао без сина 2003. године. Одбацује изјаву министра здравља Златибора Лончара да крађа беба припада "далекој прошлости". Јер Удружење родитеља је прије неколико мјесеци добило пријаве за још два случаја.

- Још увек у Србији нестају деца. Зашто би крађа беба престала када се починиоцима нико не супротставља? - пита се Чичаревић у разговору за "Цајт".

Он је убијеђен да "беби-мафија" има много карика: љекаре, бабице, чистачице у клиникама које износе дјецу, општинске чиновнике који прекрајају матичне књиге, запослене у домовима за сирочад који званично дају дјецу на усвајање.

Тврди да се бебе продају за 15.000 до 45.000 евра. И додаје да је и закон лош.

- Нема обавезујућих прописа како треба поступати са телима преминуле одојчади - наводи Чичаревић, који је већ три пута присуствовао поновном сусрету мајке и дјетета.

Како каже "то су сцене када стају ветар и цвркут птица".

Позив за војску

Мира Добросављевић је почела да сумња када је на 18. рођендан свог наводно покојног сина добила писмо у којем се он позива да се упише у бирачки списак. Мукотрпна потрага је, каже, доказала да је њен син са новом породицом отишао у САД, има и његову фотографију. Плаши се сусрета.

- Али желим да он сазна истину. Да сам га желела, а не одбацила. Да зна да ми постојимо, да има породицу и два брата са којима може да буде у контакту ако жели

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана