Турска сарађује у одбрани Кобанеа

Б92
Турска сарађује у одбрани Кобанеа

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу рекао је да је Турска спремна да дозволи ирачким Курдима да пређу границу Сирије и помогну борбе за Кобане.

Званичници из престонице Курдистана у Ираку потврдили су да је Турска позитивно одговорила на захтjев лидера Курда Масуда Барзанија да дозволи борцима Пешмерге транзит кроз Турску.

"Турска чини све да Кобане не падне у руке џихадиста. У кооперацији смо са коалиционим снагама, али се не разговара о ваздушним нападима", истакао је Чавушоглу.

Оваква одлука званичне Анкаре представља прву значајнију реакцију од почетка опсаде Кобанеа, града који се налази на самој граници Сирије и Турске.

Турска је одлагала своје учешће у борби против Исламске државе најпре због напора да се ослободе турски држављани које је ИД заробила у Мосулу, а потом и због вишегодишњег сукоба са Радничком партијом Курдистана и Партијом демократске уније.

"Они имају намjеру да преузму контролу над цијелом Сиријом, баш као и Исламска држава", истакао је Чавушоглу.

Ипак, долазак ирачких Курда у Сирију такође би могао да изазове контраефекат, с обзиром на то да су војници Пешмерге ривали Партије демократске уније.

"Ко год да жели да дође да се бори са нама прво мора да се консултује са нама", рекао је лидер одбране Кобанеа Исмет Хесен, истакавши да је долазак ирачких Курда учињен без његовог одобрења.

Он је додао да бранитељима Кобанеа није неопходно људство, већ прије свега наоружање. Напад џихадиста на Кобане донио је укључивање неколико, такође сукобљених, страна у сукоб, што би могло да изазове нове немире на том подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана