Трамп: Трансродне особе не могу да служе у војсци САД

Танјуг
Трамп: Трансродне особе не могу да служе у војсци САД

Вашингтон - Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је да неће дозволити трансродним особама да служе у америчкој војсци у било ком својству.

"Након консултација са мојим генералима и војним експертима, имајте на уму да влада Сједињених Америчких Држава неће прихватити нити дозволити... трансродним особама да служе у америчкој војсци у било ком својству", написао је Трамп на свом Твитер налогу, пренио је Ројтерс.

Министар одбране САД Џејмс Матис одложио је почетком јула за шест мјесеци дозволу трансродним особама да се придруже америчким оружаним снагама, изјавила је портпаролка Пентагона Дејна Вајт.

Она је у саопштењу навела да је Матис прихватио препоруку да до 1. јануара одложи прихватање пријава за оружане снаге које су поднијеле трансродне особе, пренио је Ројтерс.

Пентагон је забрану отворено трансродним особама да служе у оружаним снагама укинуо 2016, под администрацијом тадашњег америчког предсједника Барака Обаме.

Како се наводи, било је очекивано да ће дозвола трансродним особа да почну да се прикључују оружаним снагама, ступити на снагу ове године уколико се утврди да су били "стабилни" у свом полном опредељењу 18 мјесеци.

Одлагање које је наступило под администрацијом актуелног предсједника САД Доналда Трампа, изазвало је негодовање оних који се залажу за права трансродних особа.

"Разочарани смо због овог беспотребног одлагања зато што су данас хиљаде високо обучених и квалификованих трансродних чланова службе који отворено и поносно служе нашој нацији, показали да је способност испуњења мисије оно што је важно, а не њихово полно опредељење", рекао је у саопштењу Стивен Питерс испред Кампање за људска права.

Прошле године, тадашњи министар одбране Еш Картер је навео податке студије коју је спровела корпорација РАНД, рекавши да је било око 2.500 чланова активних трансродних чланова службе и 1.500 који су били у резерви.

Подаци РАНД-а подразумијевали су распон који је подразумевао максималних 7.000 активних и 4.000 резервних припадника државне службе који су трансродне особе, наводи агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана