Сиријски побуњеници: Савез против Русије и Ирана

Танјуг
Сиријски побуњеници: Савез против Русије и Ирана

Сиријске побуњеничке антивладине групе позвале су регионалне државе да формирају савез против Русије и Ирана у Сирији, јавиле су агенције.

Ројтерс наводи да је у саопштењу, у које је имао увид, наглашено да је сарадња потребна ради борбе против "руско-иранског савеза који окупира Сирију".

"Треба да схвате да су оне циљ ако тај савез достигне своје циљеве и да треба да дејствују да том савезу дође крај у Сирији", наводи се у тексту.

Саопштење је потписала 41 група, а међу њима није сиријско крило Ал-каиде, Фронт ал-Нусра, која је у савезу са Ахрар ал-Шамом заузела већи дио провинције Идлиб на сјеверозападу Сирије.

Британска агенција наводи да су међу потписницима побуњеничке групе које дјелују "у оквиру Слободне сиријске војске" (ССВ).

У саопштењу се не наводи које државе би требало да учествују у савезу, наводи Ројтерс и додаје да су Турска, Саудијска Арабија и Катар подржале побуну против сиријског предсједника Башара ел-Асада.

Преносећи саопштење, позивајући се на сиријски информативни портал Енаб Балади, РИА Новости наводи да већина од тих група нема утицај у сиријском опозиционом миљеу, и да су само три - Ахрар ал-Ссам, Џеиш ал-Ислам и Аџнад ал-Шам, релативно велике.

Руска агенција подсјећа да су 2013. медији извјештавали о спајању шест исламистичких група, укључујући те три, у групу под називом "Исламски фронт".

Би-Би-Си наводи да се Ахрар ал-Шам сматра другом по бројности оружаном организацијом међу онима које се боре против Асада, а да се у посљедње вријеме "позиционирала као 'умјерена' исламска група која се бори и против Асада и против 'Исламске државе'".

За "Бригаду Ахрар ал-Шам" британски сервис наводи да је савез исламских салафитских бригада, удружених ради борбе против владиних снага и Хезболаха.

"По бројности је само иза ССВ и сматра се једном од главних организација које сачињавају сиријски исламски фронт", наводи BBC.

РИА Новости наводи да најпознатије групе, као што је ССВ, нису потписале саопштење.

Раније данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да је ССВ фантомска и да је америчког државног секретара Џона Керија замолио од САД "неку информацију, гдjе је она, ко њоме руководи".

"Још нам нико није рекао гдjе и како та ССВ функционише, или гдjе и како функционишу други одреди умjерене тзв. опозиције", рекао је Лавров.

У тексту екстремисти наводе и да је помоћ Русије успjела да "оживи Асадов режим".

Русија је на Асадов захтjев 30. септембра почела са ваздушним ударима на ИС у Сирији и по подацима руског Министарства одбране, већ је знатно нарушила систем командовања и материјално-техничког снабдијевања екстремиста, као и инфраструктуру за припрему терориста-самоубица, наводи руска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана