Сакашвили: Америчким оружјем Украјинци могу да освоје Русију

Агенције
Сакашвили: Америчким оружјем Украјинци могу да освоје Русију

Украјинска војска може да освоји цијелу Русију, ако јој се да модерно америчко оружје, изјавио је губернатор украјинске Одеске области и бивши грузијски предсједник Михаил Сакашвили.

Према његовом мишљењу, "дух украјинских војника је најбољи у свијету, и ако им се дају потребна знања, вјештине и оружја, они могу и цијелу Русију да освоје".

Он је рекао да је то процјена грузијских инструктора, које су обучавали Американци, а "они знају много о борбеном духу".

Бивши грузијски предсједник, који је у својој земљи оптужен за злоупотребу власти, сматра да је старо противтенковско оружје једино што спречава Украјинце да успјешно ратују.

"Главни проблем Украјине је застарјело противтенковско оружје. Али новије имају Сједињене Државе, и ако га они пошаљу, Украјина ће дићи у ваздух првих 50 руских тенкова и све ће бити сасвим другачије", рекао је он у интервјуу украјинском телевизијском каналу "24".

Сакашвили је увјерен да је пружање помоћи Украјини од стране Сједињених Држава у потпуности могуће.

"Они су видјели велику борбу украјинског народа. Видјели су да је Украјина спремна да брани демократске вриједности, које су за САД главне", додао је он.

Тренутно администрација америчког предсједника разматра могућност снабдијевања украјинских власти оружјем. Амерички Конгрес је раније одобрио да се из војног буџета САД издвоје милиони долара за војну помоћ Кијеву.

Амбасадор Украјине у САД Валериј Чалиј је почетком ове године изјавио да Кијев рачуна да ће прву испоруку војне помоћи од Вашингтона добити у року од неколико мјесеци.

Он је рекао да Конгрес тренутно ради на конкретним законима о војној помоћи Украјини, као и да је у ту сврху у америчком буџету издвојено 658 милиона долара.

Украјински предсједник Петро Порошенко је још у октобру прошле године изјавио да је америчко оружје Кијеву "потребно као ваздух", и потврдио је да су САД обећале да ће Украјину снабдјети новим оружјем.

Експерти овај потез тумаче као провокацију и покушај Вашингтона да изврши притисак на званичну Москву, а истовремено упозоравају да би испорука оружја Кијеву могла поново да разбукти рат на истоку земље, који је тренутно у фази затишја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана