САД признале: Ваздушни напади су усмртили десетине цивила

Танјуг
САД признале: Ваздушни напади су усмртили десетине цивила

Вашингтон - Војска САД признала је да су ваздушни напади по налогу снага безбjедности Ирака на западни дио Мосула усмртили на десетине цивила као што је раније наведено.

Централна команда америчке војске навела је у саопштењу да је те наводе схватила озбиљно и да је отворила истрагу "да би утврдила чињенице у вези са тим ваздушним нападом и валидност навода о цивилним жртвама", преноси Ројтерс.

Како је Ројтерс раније пренио, Уједињене нације су данас изразиле дубоку забринутост због извјештаја који су показали да је битка за Мосул довела до огромног броја цивилних жртава.

"Ми смо запањени трагичним губицима живота", изјавила је координатор хуманитарних акција за Ирак Лиса Гранде.

Локални званичници и становници саопштили су у четвртак да је на десетине особа остало закопано у рушевинама зграда након низа ваздушних напада усмјерених против ИД и огромне експлозије која је након тога услиједила, а тела се још извлаче из рушевина.

Како преноси АП, позивајући се на тврдњаме ирачких званичника, почетком овог мјесеца било је најмање 220 цивилних жртава као колатерална штета напада коалиције.

Снаге владе Ирака зауставиле су данас борбу за поновно заузимање западног Мосула од Исламске државе због високе стопе цивилних жртава, саопштио је портпарол безбједносних снага те земље.

Становници који бјеже из области под опсадом наводе да су ваздушни напади снага владе Ирака и коалиције коју предводи САД демолирали грађевине и усмртили огроман број цивила.

"Скорашња висока стопа смртности цивила у Старом граду приморала нас је да зауставимо операције и направимо ревизију планова. Вријеме је да направимо нове планове и тактике офанзиве. Неће бити борбених операција", рекао је портпарол Федералне полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана