САД: Изручићемо злочинце из БиХ

Б92
САД: Изручићемо злочинце из БиХ

Њујорк - Имиграциона служба у САД најавила је да ће депортовати 150 држављана БиХ који живе у САД, а за које се вјерује да су починили ратне злочине.

 

Како пише Њујорк Тајмс, истрагом је утврђено да је најмање 300 имиграната из БиХ починило ратне злочине за вријеме рата у БиХ.

“Што више копамо, више информација пронађемо“, рекао је Мајкл Мекквин, историчар који је водио истраге у одјељењу Имиграционе службе за ратне злочине.

Амерички медиј преноси да су најближи изручењу бивши војници, а неки од њих данас раде као фудбалски тренери, радници у фабрикама, док су поједини запослени у казинима у Лас Вегасу.

Напор да се идентификује већи број ратних злочинаца стигао је након апела државања БиХ широм свијета да се јаве свједоци који могу да доставе податке о догађајим за вријеме рата у бившим југословенским државама.

Најмање половина, од 300 држављана БиХ за које се сумња да су починили ратне злочине, могу да се доведу у везу са злоћином у Сребреници.

“Идеја да они који су начинили штету Босни могу да имају слободан живот је мени страна“, рекао је Мекквин, који је раније радио и на истрагама нацистичких злочина.

Ипак, он наводи и да је проблем у томе што његово одјељење нема уређено финансирање, те да он понекад у сопственом аранжману долази на Балкан како би разговарао са очевицима злочина.

Њујорк Тајмс пише да је до сада осуђено неколико ратних злочинаца, на територији САД, између осталих, држављанка Хрватске Азра Башић је осуђена због злостављања српских затвореника, а у јануару је осуђен Един Сакоч, због лажних изјава о својим улогама у силовању, два убиства и гранатирању Срба у БиХ 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана