Разлаз без договора Брисеа и Лондона односи нових 58 милијарди фунти

Танјуг
Разлаз без договора Брисеа и Лондона односи нових 58 милијарди фунти

Лондон - Компаније у Великој Британији и Европској унији суочиће се са додатних 58 милијарди фунти трошкова годишње уколико не буде договора о "брегзиту", а најтеже ће бити погођен велики британски финансијски сектор.

Студија, чији су аутори агенција за менаџмент консалтинг "Оливер Вајман" и адвокатска кућа "Клифорд Ченс", показала је да ће царинске и нецаринске баријере коштати предузећа из 27 земаља ЕУ, без Велике Британије, 31 милијарду фунти годишње ако Британци напусте европску породицу без договора. С друге стране, цех који ће платити британски извозници у ЕУ достићи ће 27 милијарди фунти годишње.

- Повећани трошкови и неизвјесност пријете профитабилности и представљају егзистенцијалну пријетњу неким предузећима - наведено је у студији.

Велика Британија би требало да напусти ЕУ сљедеће године, након што је у јуну 2016. гласала за окончање више од 40 година дуге политичке, економске и правне повезаности с највећим свјетским трговинским блоком.

У одсуству споразума о "брегзиту", о којем су у току преговори, трговина између Велике Британије и осталих 27 чланица ЕУ подразумијевала би примјену правила и царина Свјетске трговинске организације. То је крајња супротност приступу који је Велика Британија уживала као члан јединственог тржишта.

Иако Велика Британија жели споразум, влада у Лондону наводи да се припрема за сваки могући исход, укључујући и опцију да земља изађе из блока без договора. Припремајући се за најцрњи сценарио, Велика Британија је већ издвојила три милијарде фунти како би могла реаговати на посљедице.

Студија је показала да би 70 одсто додатних трошкова у Великој Британији у случају да изостане споразум о "брегзиту" подијелило пет сектора - финансијске услуге, аутомобилска индустрија, пољопривреда и храна и пиће, производи за широку потрошњу и хемијска и индустрија пластике. (Тањуг)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана