Продужено ванредно стање у Турској за још три мјесеца

Танјуг
Продужено ванредно стање у Турској за још три мјесеца

Анкара - Ванредно стање у Турској продужено је за још три мјесеца, скоро годину дана након што је уведено због покушаја државног удара 15. јула прошле године.

Парламент је прихватио раније данас упућен захтјев Владе Турске да продужи ванредно стање уведено након неуспелог пуча, преноси Ројтерс.

Према саопштењу канцеларије премијера Бинали Јилдирима, кабинет је затражио да парламент продужи вандредно стање за наредна три мјесеца почев од сриједе 19. јула.

Овај захтјев услиједио је након церемонија у току викенда којима је обиљежена годишњица неуспјелог војног пуча у ком је живот изгубило око 250 особа.

Од како је у Турској уведено ванредно стање 20. јула прошле године, више од 50.000 људи је ухапшено, а 150.000 је суспендовано или отпуштено са посла у државној служби и приватном сектору.

Ердоганови противници, како се наводи, тврде да су ти догађаји Турску гурнули на пут ка већем ауторитаризму.

Влада Турске наглашава да је "чистка" неопходна у супротстављању безбједносним изазовима са којима се држава суочава и у истребљењу присталица имама Фетулаха Гулена, који се налази у САД и ког Турска оптужује за организовање пуча, за шта он негира оптужбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана