Позив Путину на свадбу аустријске министарке узбуркао духове

Танјуг
Позив Путину на свадбу аустријске министарке узбуркао духове

БЕЧ - Најављени долазак предсједника Русије Владимира Путина на свадбу шефице аустријске дипломатије Карин Кнајсел наишао је на критику посланика Зелених у Европском парламенту Мишела Рејмона и Украјине.

Рејмон је затражио оставку министарке Кнајсел, јер је позвала Путина на своју свадбу, не уважавајући објашњење да је свадба приватна ствар, и да ће Путин на њој бити приватно.

„Тиранин није никада ''приватан''“, поручио је он у изјави агенцији АПА.

Рекао је да аустријску владу у ЕУ посматрају као „продужену руку руског режима у Унији” и да министарка позивом шефу руске државе угрожава репутацију земље.

„Министарка Кнајсел сноси одговорност за то и, како би избјегла штету по Аустрију, треба смјеста да поднесе оставку. Ако то не учини добровољно, канцелар Себастијан Курц би требало још данас да предложи њену смјену предсједнику Аустрије”, затражио је он.

Рејмон је указао да је Кнајсел министарка спољних послова земље која актуелно предсједава ЕУ, а да је Унија увела санкције Русији због „политике агресије” Путина.

Руског предсједника оптужио је за подршку сиријском „масовном убици” Башару ал Асаду, напад отровом у Великој Британији и манипулацију америчким изборима, као и за “утицај током референдума о Брегџту”.

„Путин је најагресивнији спољнополитички противник ЕУ. Због тога је потпуно неприхватљиво да Кнајсел Путина приватно зове на једну фешту”, поручује посланик.

Критика је дошла и из Украјине, гдје је предсједавајући спољнополитичког одбора парламента Хана Хопко на твитеру написала да Аустрија „од данас не може бити више посредник у Украјини”.

Она је, у поруци на енглеском језику, истакла да се, због позива Путину на свадбу, иако се ради о приватној прослави, та земља не може више сматрати неутралном.

На фејсбуку је додала да је шефица аустријске дипломатије „задала јасан шамар европским вриједностима”.

Министарство спољних послова Аустрије поручило је да се ради о приватном слављу и личној појсети, на основу које се не мијења спољнополитичко позиционирање Аустрије.

Учешће Путина на свадби Кнајслове нема никаквог утицаја на спољну политику Аустрије, указује Министарство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана