NATO се враћа заштити од Истока

Танјуг
NATO се враћа заштити од Истока

Москва - NATO је украјинску кризу искористио за заокрет ка Истоку, изјавио је стални представник Русије при NATO Александар Грушко.

Према његовим рјечима, ширење присуства NATO у источној Европи "значи само једно: NATO покушава да се врати својој првобитној намјени - заштити од претње са Истока".

"Украјинску кризу NATO је искористио за тај окрет", рекао је Грушко за ТВ "Русија 24" а преноси ТАСС.

NATO је, како је нагласио, ушао у сложену етапу унутрашњег развоја - фактички се повукао из Авганистана и сада у мисији у тој земљи у односу на ранијих око 140.000 припадника међународног контингента има до 11.000.

Поред тога, рекао је Грушко, у Западној Европи "осјећа се умор од операција NATO", које "ништа нису пружиле са тачке гледишта европске безбједности".

"Већ много прије украјинских догађаја било је јасно да ће Алијанса тражити своју нову намјену. У том смислу украјинску кризу искористили су у потпуности како би распоредили Алијансу ка Истоку и бавили се сопственим војним припремама против замишљење претње из правца Русије", рекао је он.

Грушко је додао да "све што данас спроводи Алијанса, представља предмет детаљне анализе и са војног и са политичког становишта".

"Нећу сада да говорим о војној страни тог питања, јер планови нису завршени. Још нису донијете одлуке о томе каква ће бити конфигурација NATO на територији уз Русију", рекао је Грушко, додајући да је "очигледно једно - да све те акције погоршавају регионалну и европску безбједност" и стварају ризик по руску безбједност.

"Наравно, предузећемо све неопходне мјере - војнотехничке и политичке, како би неутралисали те евентуалне претње", истакао је стални представник Русије при NATO.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана