Москва: Казнити све због НАТО бомбардовања СРЈ

Танјуг
Москва: Казнити све због НАТО бомбардовања СРЈ

Русија усвојила документ поводом предстојеће 20. годишњице почетка НАТО бомбардовања СРЈ, у којем се наводи да “иницијатори тог злочина морају да одговарају”.

Како се наводи у документу који је усвојио Горњи дом руског парламента, та војна операција одразила се негативно на даљи развој узајамних односа и повјерења европских држава, а некажњавање одговорних је довело до нових трагедија у Сирији, Ираку и Либији, преноси Тањуг писање Спутњика.

Нажалост, истиче се, лекције нису научене и НАТО је наставио да користи војну силу на друге суверене државе - Ирак, Либију и Сирију, а данас исто пријети и Венецуели, Куби и Никарагви.

Руски сенатори подсјећају да је НАТО у бомбардовању Југославије користио муницију пуњену осиромашеним уранијумом, што је узроковало многобројне жртве међу цивилима.

Поред тога, признање независности Косова, које је услиједило 2008. године од читавог низа земаља Запада, представљало је само наставак онога што је започео НАТО - подршку сепаратизма и конфликата на територији бивше Југославије.

Из Савјета федерације Русије тврде и да је фактичко отцијепљење Косова и Метохије преседан у међународним односима, који је крајње закомпликовао ријешавање постојећих конфликата у питању непризнатих држава, поготово ако се у обзир узме чињеница да се у Молдавији, Грузији и Украјини Запад понаша потпуно супротно.

Додаје се и да војна операција чланица НАТО-а представља акт агресије против суверене државе и да би стога иницијаторе овог злочина требало позвати на одговорност.

С тим у вези, Савјет федерације Русије позвао је парламенте држава широм свијета, али и међународне организације попут УН, ЗНД, ОДКБ, ОЕБС и Европски парламент да осуде агресију Алијансе против СРЈ и предузму све кораке како би се санирале посљедице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана