Меркел: Британији више нема повратка у ЕУ

Танјуг
Меркел: Британији више нема повратка у ЕУ

Брисел - Лидери Европске уније, укључујући и њемачку канцеларку Ангелу Меркел рекли су у Бриселу да Великој Британији више нема повратка у чланство Европске уније.

Британска влада најпре мора званично извијестити Европску унију о напуштању чланства да би се могао покренути поступак правног искључивања Велике Британије из устројства Уније и преговори о будућим односима ЕУ и Британије као треће, стране земље.

То се наводи у припремљеном завршном документу засједања 27 шефова држава или влада ЕУ који су данас, без присуства британског премијера Дејвида Камерона, темељито претресли све посљедице одлуке британских грађана на референдуму о изласку из Уније, одржаном 23. јуна.

Европски парламент је затражио да Лондон што прије покрене поступак раздруживања с Унијом на темељу члана 50. ЕУ Уговора из Лисабона, а више лидера ЕУ, укључујући њемачку канцеларку Ангелу Меркел су предочили да резултат британског референдума не може да се преокрене и да Великој Британији више нема повратка у чланство Уније.

То је био и одговор на тврдње дијела британских политичких снага и америчког државног секретара Џона Керија да би се могло догодити да Велика Британија ипак не покрене члан 50. темељног акта Уније и да можда новим референдумом издејствује останак у чланству ЕУ.

У нацрту закључака дводневног самита ЕУ се подвлачи да "не може бити никаквих преговора" ЕУ и Велике Британије прије него што влада у Лондону званично извијести и покрене поступак изласка из чланства ЕУ, а то се очекује почетком септембра кад је најављено да ће на власт доћи нова британска влада, састављена од присталица Брегзита.

Вође 27 чланица Уније наглашавају да је "пожељно да се то догоди што прије и избегне дуже раздобље неизвесности" и додаје да ће Велика Британија све док не напусти чланство ЕУ уживати сва права и обавезе унутар Уније.

У завршном документу самита ЕУ се изражава "дубоко незадовољство" због исхода британског референдума и наглашава "ријешеност да се сучели са свим тешкоћама које би проистекле из новонастале ситуације".

"Ријешени смо да останемо уједињени и дијеламо у оквиру ЕУ да бисмо се ухватили у коштац с изазовима 21 вијека и нађемо рјешења у складу с нашим нацијама и народима", истичу лидери европске 27-орице.

Они наглашавају нужност да се учини много више и брзо да би се изашло у сусрет очекивањима грађана кад је ријеч о "безбједности, напретку и изгледима за бољу будућност… морамо дјеловати и у интересу младих".

Вође ЕУ наводе да ће приступити "нужном преиспитивању политике о будућности Уније да би се дао нови подстрек 27-орици" и то ће услиједити у септембру у Братислави.

Остаје да се види да ли ће то значити не само економске и инвестиционе подстицаје привредног раста и запошљавања, као јачању безбједности, сламању тероризма и илегалне имиграције, као највећих брига грађана, већ и збијање редова највише око еврозоне за оне чланице ЕУ које теже бржој и тешњој интеграцији.

То су и лидери више чланица предочили као извијесност, нагласивши да они који желе да се више уједине на то имају право и темељним актом, Уговором из Лисабона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана