Макрон: Освојио је своју професорку... И Француску ће

Агенције
Макрон: Освојио је своју професорку... И Француску ће

Париз - Прича кандидата центра на француским предсједничким изборима Емануела Макрона може се рећи да није тако уобичајена за једног политичара.

У априлу 2016. Емануел Макрон покренуо је нови политички покрет – "Ан марш". Четири мјесеца касније поднио је оставку на мјесто министра и објавио да се кандидује за предсједника.

Има 39 година и тренутно је фаворит за мјесто предсједника. Макрон и Ле Пенова квалификовали су се за други круг, који ће бити одржан 7. маја, према коначним резултатима које је саопштило француско Министарство унутрашњих послова, Макрон је освојио 23,75 одсто, а Ле Пенова 21,53 одсто.

Да ли има све што је потребно да буде предсједник?

ББЦ пише да је то био храбар потез за некога ко је био у срцу социјалистичке владе Француске. У политику га је увео Франсоа Оланд, виђен је као његов штићеник, као неко ко има свијетлу будућност, али нико није мислио да ће у ватру ући тако брзо.

"За неколико мјесеци прешао је пут дјетета до тинејџера и од тинејџера до одрасле особе", каже Алан Минк, његов ментор и блиски сарадник и савјетник за политичку каријеру. "Знам га добро скоро 15 година, али сам веома изненађен тиме како је брзо научио политику. Он је мачка – бациш га кроз прозор и усјпеће да се дочека на ноге."

Политика му ипак није увијек била приоритет – у школи је желио да буде писац.

ББЦ наводи да је Макрон имао репутацију бриљантног дјечака, читао је француску литературу, писао пјесме и роман о шпанским конкистадорима.

"Емануел Макрон је увијек био другачији", каже Антоанета Маргет, која је с њим ишла у школу. "Људи би углавном гледали телевизију, он је само читао. Он и наставници су били једнаки на неке начине."

Неко ко га је сигурно тако видио јесте Брижит Троње, његова професорка.

"Није био као други, није био тинејџер. Имао је једнак однос са одраслима", каже она.

Једног дана, током њене посљедње године као професорке, дошао је са идејом да заједно напишу нешто.

"Нисам мислила да ће га држати. Мислила сам да ће му досадити. Писали смо и мало по мало тотално ме је освојила његова интелигенција", наводи Брижит.

Са 16 година Макрон је напустио Амјен да заврши школовање у Паризу, али је обећао да ће оженити своју бившу професорку.

"Звали бисмо једно друго стално и проводили сате на телефону. Мало по мало освојио ме је на невјероватан начин, стрпљењем", истиче она.

Старија је од њега 24 године и има троје дјеце. Напустила је мужа и почела везу са својим бившим учеником. Вјенчали су се 2007. године.

Ан Фулда, ауторка књиге о успону Макрона, каже да та необична љубавна прича открива много тога о Макроновој одлучности и вјеровању у себе.

Годинама је пар избјегавао јавност, али је до суптилне промјене дошло од како је Макрон покренуо своју предсједничку кандидатуру.

"Он жели да људима стави до знања да уколико је могао да заведе жену 24 године старију од њега и мајку троје дјеце у малом граду у провинцији... упркос ругању и свему, да може да освоји и Француску на исти начин", каже Фулда.

Када је покрет "Ан марш" покренут у априлу 2016. године доста људи из естаблишмента је на то гледало са подсмијехом, наводећи да је ријеч о идеји осуђеној на пропаст. Тренутно имају преко 200.000 чланова.

ББЦ пише да се коријени Макронове одлуке да се кандидује за предсједника виде деценијама раније.

"Рећи ћу вам прве ријечи које сам размјенио са њим прије 15 година... Питао сам га 'шта ћеш бити за 20 година?' Макрон је одговорио: Бићу предсједник", каже Минк, наводећи да се трудио да га убиједи да се кандидује 2022, али да му је Макрон рекао да је то грешка и да је "шанса сада".

Истиче се и то да је све било спремно још у јесен 2015. године, али је Макрон чекао због напада у Паризу у новембру те године и Бриселу у марту 2016.

Како се наводи, "вајб" у штабу Макрона више личи на Силицијумску долину него на центар Париза. Волонтери су углавном млађи од 30 година.

Макрон је више пута изјављивао да жели да створи нову врсту политичара. Његов покрет нема класичну структуру странке, лична харизма му је доста помогла да се све покрене, али изазов је био створити политички програм који ће бити привлачан и љевици и десници и центру.

Прије било какве политике – или чак основних принципа – кампања је почела широм тако што су његови људи широм земље ишли од врата до врата интервјуишући гласаче о њиховим ставовима и примједбама. Обављено 25.000 појединачних интервјуа.

"Био сам у вакууму политичког система који зауставља већину идеја јер би могле да угрозе машину, традиционалне партије, нечије интересе. Наш политички систем је блокиран", каже Макрон.

Када је објавио програм, услиједиле су критике да је пун општих мјеста. Његови критичари кажу да је Маркон за све и против свих.

"Знате шта, господине Макрон, невјероватно сте талентовани – успјели сте да причате седам минута и ја нисам могла да закључим шта сте хтјели. Ништа нисте рекли", рекла му је Ле Пенова током једне дебате.

Дуго очекивани манифест Макрон је објавио неколико дана након што је "Ла Ла Ланд" освојио неколико Оскара, па је Макрон добио надимак "Бла-Бла-Ланд".

"Само прича, ништа од политике", кажу његови противници.

ББЦ наводи да велики дио свог успјеха Макрон дугује проблемима двије главне партије у Француској – владајућих социјалиста и републиканаца са десног центра. Обије су одбојне гласачима. Међутим, они такође истичу да је Макронов манифест понудио нешто свима – фармерима, индустрији, радницима...

На питање мисли ли да ће као инвестициони банкар моћи да привуче радничку класу рекао је:

"Рођен сам у провинцији, у породици која нема никакве везе са свијетом новинара, политичара и банкара. Све сам успио уз помоћ школе. Донио сам одлуке и преузео ризик на себе... Са много поноса кажем да сам кандидат радничке и средње класе".

Они такође наводе да се на митинзима Макрон "потпуно препусти".

"Виче, шири руке, говори својим гласачима да их воли, да су му потребни поред њега. То је рок стар политика", пише ББЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана