Литвињенко: ЦИА стоји иза оба случаја

Срна
Литвињенко: ЦИА стоји иза оба случаја

Москва - Валтер Литвињенко, отац Александра Литвињенка - агента који је отрован у Лондону прије десет година, вјерује да иза случаја "Скрипаљ" стоје САД и ЦИА.

Литвињенко тврди да су сви руски бјегунци у Великој Британији таоци америчких власти.

Валтер наводи да је годинама вјеровао да су руске власти, као и предсједник Русије Владимир Путин, директно умијешани у напад на његовог сина 2006. године, али да је промијенио своје мишљење пошто се годинама бавио анализама недосљедности у истрази.

Валтер Литвињенко тврди да је, иако постоје сличности у случајевима "Литвињенко" и "Скрипаљ", у новијем случају кориштена другачија тактика.

"Схватили су да су забрљали са случајем жЛитвињенкож и одлучили да промијене тактику. Сада не показују никакве доказе и све се своди на чекање реакције из Москве.

Да је било руског трага, како они тврде, све би било јасно одавно", истиче Литвињенко.

Он сматра да је истрага о нападу на Сергеја Скрипаља далеко мање транспарентна него што је то био случај 2006. године са његовим сином.

"Исто је било и са Александром - да је било руског трага, то би се појављивало изнова и изнова до данас. Скотланд јард није тражио криминалца, већ је прикривао трагове", сматра Валтер Литвињенко.

Он процјењује да план британских власти на крају неће успјети.

"Биће ухваћени, британски премијер Тереза Меј биће осрамоћена, а и онај кловн, министар спољних послова Борис Џонсон, такође", каже Валтер Литвињенко за "Раша тудеј".

Он напомиње да се његов син Александар пред смрт дружио са Александром Голдфабром, којег је оптужио да је припадник ЦИА.

"Он је жцијашж - то је све урадила ЦИА, нико други то није могао да учини", рекао је Литвињенко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана