Litvinjenko: CIA stoji iza oba slučaja

Srna
Litvinjenko: CIA stoji iza oba slučaja

Moskva - Valter Litvinjenko, otac Aleksandra Litvinjenka - agenta koji je otrovan u Londonu prije deset godina, vjeruje da iza slučaja "Skripalj" stoje SAD i CIA.

Litvinjenko tvrdi da su svi ruski bjegunci u Velikoj Britaniji taoci američkih vlasti.

Valter navodi da je godinama vjerovao da su ruske vlasti, kao i predsjednik Rusije Vladimir Putin, direktno umiješani u napad na njegovog sina 2006. godine, ali da je promijenio svoje mišljenje pošto se godinama bavio analizama nedosljednosti u istrazi.

Valter Litvinjenko tvrdi da je, iako postoje sličnosti u slučajevima "Litvinjenko" i "Skripalj", u novijem slučaju korištena drugačija taktika.

"Shvatili su da su zabrljali sa slučajem žLitvinjenkož i odlučili da promijene taktiku. Sada ne pokazuju nikakve dokaze i sve se svodi na čekanje reakcije iz Moskve.

Da je bilo ruskog traga, kako oni tvrde, sve bi bilo jasno odavno", ističe Litvinjenko.

On smatra da je istraga o napadu na Sergeja Skripalja daleko manje transparentna nego što je to bio slučaj 2006. godine sa njegovim sinom.

"Isto je bilo i sa Aleksandrom - da je bilo ruskog traga, to bi se pojavljivalo iznova i iznova do danas. Skotland jard nije tražio kriminalca, već je prikrivao tragove", smatra Valter Litvinjenko.

On procjenjuje da plan britanskih vlasti na kraju neće uspjeti.

"Biće uhvaćeni, britanski premijer Tereza Mej biće osramoćena, a i onaj klovn, ministar spoljnih poslova Boris Džonson, takođe", kaže Valter Litvinjenko za "Raša tudej".

On napominje da se njegov sin Aleksandar pred smrt družio sa Aleksandrom Goldfabrom, kojeg je optužio da je pripadnik CIA.

"On je žcijašž - to je sve uradila CIA, niko drugi to nije mogao da učini", rekao je Litvinjenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana