Курц: Одустати од неуспјелог система квота

Курц: Одустати од неуспјелог система квота 24.12.2017 10:25 | Срна

Беч - Нови аустријски канцелар Себастијан Курц позвао је на окончање "неуспјелих" покушаја да се постигне систем квота за расподјелу азиланата широм ЕУ и затражио нове напоре за помоћ избјеглицама у њиховим матичним државама.

Аналитичари подсјећају да је Курц, док је био на функцији шефа дипломатије, био снажан критичар одлуке њемачког канцелара Ангеле Меркел да 2015. године отвори границе за више од милион избјеглих.

Од како је почетком седмице ступио на дужност канцелара, Курц је стао на страну својих централноевропских сусједа попут Мађарске и Чешке и против је приједлога који подржава Њемачка за расподијелу азиланата по чланицама ЕУ.

"Приморавање држава да преузму избјеглице Европу неће одвести никуда. Дискусија о томе нема никаквог смисла. Мигранти који иду ка Европи не желе у Бугарску или Мађарску, већ Њемачку, Аустрију или Шведску", нагласио је Курц у изјави за њемачки дневник "Билд ам Зонтаг".

Умјесто јачања, како је рекао, неуспјеле политике, Курц је позвао ЕУ да пружи подршку напорима, можда и војно, да се помогне мигрантима у њиховим матичним државама или сусједним земљама.

"Уколико то не буде могуће, онда им треба помоћи у безбједним зонама на њиховом континенту. ЕУ треба да пружи подршку томе, можда да то чак и организује и да то подржи војно", нагласио је Курц.

Из интервјуа није јасно на коју је врсту војне подршке Курц мислио.

Међутим, европски лидери су повремено сугерисали да би ЕУ могла дати свој допринос у мировним операцијама за стабилизацију сукоба у Африци.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица