Крвави петак 13. у Паризу: Више од 160 мртвих, масакр на рок концерту, град под опсадом FOTO/VIDEO

Агенције
Крвави петак 13. у Паризу: Више од 160 мртвих, масакр на рок концерту, град под опсадом FOTO/VIDEO

Париз - Више од 160 људи убијено је на шест локација у центру Париза у серији напада терориста. Француска је прогласила ванредно стање, а границе су затворене.

У једном од најгорих терористичких напада на европском тлу, другом ове године у Француској, нападнути су ресторани, кафићи, национални стадион и концертна дворана.

Полиција је саопштила да је око 120 мртвих само у дворани "Батаклан" гдjе су терористи држали и убили велики број талаца, прије него што су специјалци улетјели у дворану.

У том тренутку тројица терориста су се разнијела екплозивом којим су били опасани, док је посљедњег полиција убила прије него што је успио то да учини.

Француски медији преносе, позивајући се на безбједносне изворе, да је у нападима укупно убијено осам терориста.

На осталим локацијама има најмање 42 страдалих. АФП такође јавља да је у нападима повређено 200 људи, од чега 80 теже.

Напади су отпочели око 22.30, када је терориста наоружан "калашњиковим" запуцао у ресторану "Мала Камбоџа" у центру Париза у 10. арондисману.

Убрзо су одјекнуле експлозије на "Стад де Франсу" на којем су меч играли Француска и Њемачка, а терористи су ушли и извршили масакр у дворани "Батаклан" гдје је у току био концерт.

АФП је пренио да су нападачи у близини стадиона ушли и у ресторан "Мекдоналдс" у који су бацили ручне гранате.

Према ријечима свједока, нападачи су на више локација викали "Алаху акбар" док су пуцали по људима, а неки он њих су викали и "Ово је за Сирију!".

Истовремено, Исламска држава (ИД) покренула је на друштвеним мрежама акцију прослављања неколико терористичких напада у Паризу.

 

Војска и специјалне полицијске јединице су послате у 10. и 11. арондисман у Паризу, а према још непровереним информацијама дошло је до напада и у близини Лувра и у једном од шопинг центара у центру Париза.

Француски председник Франсоа Оланд прогласио је ванредно страње у земљи и затворио све границе. Полиција је наредила Парижанима да остану у кућама.

Свјетски медији наводе да је у свему учествовало најмање шест нападача. Тројицу су убили полицајци у "Батаклану", а један се разнио код стадиона. О судбини осталих нападача нема информација.

Француски предсједник је евакуисан са стадиона. Оланд се након тога састао са министром унутрашњих послова Бернаром Казневом како би размотрили ситуацију, а специјални тужилац за тероризам је преузео случај.

Објављен је и снимак саме утакмице на стадиону на којем се наводоно чује експлозија, као и публике која је у једном тренутку прешла на терен. Истиче се да је спикер на стадиону након утакмице замолио гледаоце да сиђу на терен и не напуштају стадион "због догађаја споља".

Полицијски званичник изјавио је да није познато да ли су напади координисани, али да тако дјелује. У исто вријеме званичници САД наводе да напади јесу кооридинсани.

Подсјећамо, почетком ове године у Паризу се догодио терористички напад на сатирични магазин "Шарли ебдо", када је убијено 12 људи.
 

Терористи домаћи, 30.000 полицајаца на ногама

Француска влада је у сталном заседању од напада у Паризу, на улицама је око 30.000 полицајаца, а вјерује се да су терористи обучавани у Француској.

Осим тога, аналитичари кажу да је напад у Паризу због броја локација и неопходне логистике координисанији чак и од напада 11. септембра у Њујорку.

Полиција истиче да су сви нападачи убијени, али да би неки саучесници и даље могли да буду на слободи. АФП јавља да је осам терориста убијено, 200 људи повређено, од чега 80 теже

Седморица од осам терориста погинула су у самоубилачким нападима, активирајући експлозив на појасу око струка.

Четворица нападача су погинула у концертној дворани Батаклан, тројица су страдала у самоубилачком нападу, а једног је убила полиција.

Још тројица су страдала у самоубилачким нападима у близини фудбалског стадиона, а један се разнио на улици у источном дијелу Париза.

Такође, постоје непотврђене информације да су четири полицајца погинула приликом акције ослобађања талаца из дворане Батаклан.

Полиција је грађанима наредила останак у кућама, на снази је ванредно стање, а како су рекли званичници, у току је најопсежнија операција полиције у историји земље.

Такође, 1.500 војника је додатно мобилисано само како би помогли у обезбеђивању Париза.

Све болнице у Француској су на ванредном дежурству. Објављен је и снимак десетак возила Хитне помоћи које иду ка Батаклану. Британски "Телеграф" пише да у једној од болница у коју примају повређене ради доктор Патрик Пелукс, бивши аутор листа "Чарли Хебдо".

Америкен ерлајнс саопштава да ће сви њихови летови за Париз бити одложени, а Ајфелов торањ је потпуно у мраку. Француски званичници у исто вријеме истичу да ће сутра сва мјеста на којима може бити јавног окупљања да буду затворена - школе, музеји, теретане, базени, продавнице....

Огласили су се и представници групе У2 који истичу да је њихов концерт заказан за суботу увече у Паризу отказан.

У исто вријеме медији јављају да је у једном избјегличком кампу у близини Калеа избио пожар. Није познато да ли је пожар избио случајно или је ријеч о осветничком чину.

Како је јављено, и у Њујорку је полиција подигла ниво будности послије напада у Паризу

Ванредно стање, затворене границе, свет ужаснут

Француски председник Франсоа Оланд прогласио је ванредно страње у земљи и затворио све границе.

Париске власти позвале су све да остану у кућама, а Оланд истиче да је напад без преседана. Медији преносе да је могуће да људи изађу из Француске, али не и да уђу.

Међутим, Министарство спољних послова Француске истиче да ће аеродроми остати отворени, као и да ће жељезнички саобраћај функционисати по плану.

Оланд је додао да су у току операције које полицијске снаге изводе по Паризу. "Морамо остати мирни и бити уједињени", додао је он. Осим тога, сазвана је ванредна седница француске владе.

Огласио се и предсједник САД Барак Обама који је навео да је напад у Паризу напад на цијело човјечанство.

"САД спремне и припремљене да обезбједе било какву помоћ која је Француској потребна", каже Обама

Обама је рекао да амерички народ саосјећа са Французима јер је "прошао кроз то". Он је казао да није звао француског предсједника Франсоу Оланда, јер "претпоставља да је презаузет", али да су се чули раније у току дана везано за припреме за скуп Г20.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је потресена нападима и изнијела саучешће породицама жртава напада и солидарност, пренијели су њемачки медији.

"Дубоко сам погођена вијестима и фотографијама из Париза. Моје мисли су у овим тренуцима код жртава очито терористичког напда, чланова њихових породица, као и свих људи у Паризу", рекла је Меркелова, пренијели су медији.

Она је, такође, навела да је савезна Влада у Берлину у контакту са француском владом и пренијела јој је саучесасће и солидарност људи у Њемачкој.

Руски предсједник Владимир Путин изразио је дубоко саучешће због монструозних терористичких напада у Паризу и упутио ријечи солидарности француском предсједнику Франсоа Оланду и читавом француском народу, рекао је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

Догађаји у Паризу су монструозни, Русија дели патњу Француске, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"Читам страшне вијести из Париза. Број мртвих у експлозијама и пуцњави расте. Узимање талаца у позоришту, о чему извјештавају медији, је монструозно", написала је Захарова на свом налогу на Фејсбуку, пренијела је руска новинска новинска агенциј Тасс.

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер је, поводом напада у Паризу, рекао да је ужаснут и потресен тим догађајима и Француској изразио подршку Њемачке, пренијели су њемачки медији синоћ.

"Ми стојимо на страни Француске", рекао је Штајнмајер који је заједно са француским предсједником Франсоа Оландом гледао фудбалску утакмицу Немачка-Француска на стадиону Стад де Франс, гдје се догодио један од напада. Медији преносе да је војска послата у 10. и 11. арондисман.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао је да је "дубоко шокиран" терористичким нападима у петак увече у Паризу и изразио је "солидарност" Европске уније, а Москва је понудила помоћ у истрази.

"Дубоко сам шокиран збивањима у Паризу. Изражавамо пуну солидарност с француским народом", навео је Јункер на Твитеру.

Премијер Белгије Шарл Мишел је на Твитеру изразио је "саучешће" и навео да је "Белгија уз Француску".

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да је "шокиран" нападима у Паризу у којима је према најновијим информацијама погинуло више десетина људи.

"Шокиран сам вечерашњим збивањима у Паризу", навео је Камерон на свом налогу на Твитеру. "У мислима и молитвама смо са француским народом. Учинићемо све што можемо да помогнемо", навео је Камерон.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да ће Алијанса стајати "снажно и уједињено" са Француском у борби против тероризма, послије напада у Паризу.

"Дубоко сам шокиран због ужасних терористичких напада широм Париза. Моје су мисли са породицама жртава, са свим онима који су погођени, са становницима Француске", рекао је Столтенберг а пренио је Ројтерс.

"Тероризам никад неће побједити демократију", додао је Столтенберг.

Њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер понудио је француској влади помоћ њемачких специјалних снага и изјавио саучешће поводом терористичких напада у Паризу, преносе њемачки медији.

"Ми смо у нашим мислима са својим француским пријатељима и породицама жртава", рекао је де Мезијер и додао да је он у сталном контакту са својим француским колегом и да му је понудио одговарајућу помоћ, пренијели су њемачки медији.

Када је ријеч о ситуацији у Њемачкој, медији наводе да за сада нема назнака о пооштрењу безбедносних мјера, послије терористичких напада у Француској.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изразио је саучешће након серије смртоносних напада у Паризу и позвао на "консензус међународне заједнице у борби против тероризма".

"Као земља која врло добро зна последице тероризма, ми савршено разумијемо патње кроз које Француска сада пролази", рекао је Ердоган у обраћању на телевизији, јавио је АФП.

Савјет безбједности Уједињених нација осудио је "варварске и кукавичке терористичке нападе" у Паризу.

"Савјет безбједности је нагласио потребу да се починиоци ових терористичких аката приведу правди", наводи се у саопштењу које је пренио Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана