Кирил: Ово је божја воља Фрањо: Ми смо браћа

Агенције, Фото ЕПА
Кирил: Ово је божја воља Фрањо: Ми смо браћа

Хавана - Папа Фрања и руски патријарх Кирил позвали су међународну заједницу да заштити хришћане од напада на Блиском истоку на историјском састанку у Хавани.

"У многим земљама Блиског истока и Сјеверне Африке читаве породице, села и градови наше браће и сестара хришћана бивају потпуно истребљени и уништени", навели су двојица поглавара у заједничкој декларацији након сусрета у Хавани, преноси Ројтерс.

"Њихове цркве су варварски опустошене и опљачкане, споменици уништени, реликвије изложене светогрђу", наводи се у декларацији.

Двојица поглавара говорили су о нападима на хришћане у свијетлу насиља које врши Исламска држава, наводи Ројтерс.

"Желим да нагласим да се све догодило по Божијој вољи", рекао је патријарх Кирил.

То је први састанак између поглавара Римокатоличке и највеће православне цркве још од Великог раскола 1054. године, који је обликовао модерну Европу и Блиски исток.

"Ми смо браћа", биле су прве ријечи које је папа изговорио на састанку.

Састанак на неутралном терену планиран је већ деценијама, а посљедње препреке уклоњене су захваљујући комбинацији папине одлучности да би састанак требало да се одржи и става руске православне цркве да су догађаји на Блиском истоку повећали потребу за уједињеношћу хришћана.

Папа Фрања и патријарх Кирил су се загрлили и пољубили три пута. То је први сусрет једног папе и неког руског патријарха.

Предвиђено је и да поглавари двије цркве послије двочасовног разговора на аеродрому у Хавани потпишу заједничку декларацију.

Ватикан сматра овај сусрет важним првим кораком у својим екуменским напорима, али многи православни посматрачи сматрају да је Кирилова спремност да сједне и разговара са папом више покушај да покаже значај Русије и руског Православља у тренутку када Запад изолује Моску, оцјењује агенција АП.

Очекује се да ће заједничко саопштење два поглавара послије разговора да се односи на најважнију тему од заједничког интереса за данашње католичку и православну цркве, а то је судбина Хришћана у Ираку и Сирији које убијају или протјерују из њихових домова припадници Исламске државе. Ватикан се нада да ће овај састанак доприњети побољшању односа са другим православним црквама и подстаћи напредак у дијалогу о теолошким разликама које су подјелиле источну и западну цркву.

Папа Фрања и руски патријарх Кирил размјенили су поклоне који имају дубоко симболичко значење.

Папа је патријарху Кирилу донио реликвијар у којем су мошти Светог Ћирила Александријског који је живио у 5. веку и кога поштују и католичка и православна црква, преноси АП.

Патријарх Кирил је папи Фрањи поклонио малу реплику иконе Богородице Казанске.

Казанска икона Мајке Божије сматра се једном од чудотворних православних икона и веома је поштована у Русији. Сматра се заштитницом не само Русије већ човјечанства, мира и правде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана